Home

Nieuws 321 x bekeken

Nitraat knelpunt Rusland na harmonisatie MRL in groente

Zoetermeer – Na harmonisatie van Russische eisen voor resten van bestrijdingsmiddelen voor groente en fruit, blijven de nitraatnormen een knelpunt voor Nederlandse handel.

Dat stelt het Productschap Tuinbouw (PT) op basis van Nederlandse controlegegevens van partijen naar Rusland. Het percentage overschrijdingen van de Russische eisen in partijen groenten en fruit voor de Russische markt daalde van 35 in 2009 naar 8 in 2010. Dat is een direct gevolg van het grotendeels gelijk trekken van de Russische normen aan de Europese, stelt het PT.

Circa de helft van de huidige overschrijdingen betreft overschrijding van de nitraatnorm. ”Het zijn heel lage normen die niet in relatie staan met de Europese voedselveiligheidseisen. Zo is er bijvoorbeeld ook voor tomaat een nitraatnorm, terwijl dat in de EU niet zinnig wordt geacht.”
Hoe zwaar het knelpunt van nitraat nog is voor Nederlandse exporteurs is niet helemaal duidelijk. Sinds de harmonisatie in het najaar van 2010 hebben de Russen geen overschrijdingen meer gemeld, maar dat kan nog komen.

Wel hebben de Russen sanctiemaatregelen nog niet teruggedraaid, zoals de extra safety certificates voor een reeks Nederlandse producten. Nederland stelt dat wel als inzet in toekomstige onderhandelingen met Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.