Home

Nieuws 412 x bekeken

Nieuw op het bord: zilte zeekool

Den Hoorn/Wageningen - Zeeaster, zeekraal en lamsoor raken langzaamaan ingeburgerd in de Nederlandse horecakeuken.

Nu is er een nieuwe zilte groente, die vanaf dit voorjaar op de borden kan liggen: zilte zeekool. De witte stengels, die behalve zilt ook enigszins bitter smaken, worden vooralsnog alleen geteeld op de proefboerderij van de Stichting Sint Donatus in Den Hoorn op Texel.

Zilte zeekool (crambe maritima) groeit in het wild op kiezelstranden in onder meer Frankrijk en Denemarken. In Nederland komt de plant zeer beperkt voor langs de Afsluitdijk. Sinds 2008 betrok een enkele chefkok wat zeekool van particulieren. Sint Donatus is er nu samen met wetenschappers uit Wageningen en Amsterdam voor het eerst in geslaagd de zeegroente op grotere schaal te telen, zodat professionele toepassing mogelijk is, meldde de stichting dinsdag.

Zilte zeekool ziet er min of meer uit als boerenkool, maar van de groente worden niet de gekrulde bladeren maar alleen de stengels gebruikt. Die moeten net als asperges in het donker worden getrokken. Zilte zeekool kan zowel rauw als gebakken worden gegeten. Enkele koks op Texel experimenteren al met recepten met zeekool.

Op Texel lopen verscheidene onderzoeksprojecten naar het bedrijfsmatig telen van zilte groenten. Wetenschappers nemen aan dat minstens 1,5 miljard hectare grond wereldwijd door klimaatverandering zal verzilten. Het is daarom van belang gewassen te kweken die juist profiteren van de zoute bodem. Vooral voor ontwikkelingslanden zullen dergelijke gewassen van levensbelang zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.