Home

Nieuws 170 x bekeken

Nieuw certificeringsysteem voor duurzaamheid

Rotterdam - Duurzaamheid in de bio-industrie moet breder worden gedefinieerd. Daarom wordt woensdag in Rotterdam een nieuw certificeringsysteem gepresenteerd dat de duurzaamheid van biomassa beter in kaart moet brengen.

,,Met het nieuwe systeem en het daarbij horende certificaat kunnen bedrijven met de biomassa die ze produceren, verhandelen of verwerken aantonen dat ze actief inzetten op duurzaamheid'', aldus een woordvoerster van Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat toeziet op de lancering van het keurmerk.

,,Bedrijven kunnen met het nieuwe systeem figuurlijk langs een objectieve meetlat worden gelegd als het om duurzaamheid gaat. Dat is namelijk meer dan alleen CO2-reductie'', vervolgt de zegsvrouw. Volgens RCI was een dergelijk systeem nodig omdat er nog geen duidelijke certificering voorhanden was.

,,In het nieuwe systeem wordt niet alleen gekeken naar milieu-aspecten. Ook wordt gekeken naar bijvoorbeeld landgebruik, biodiversiteit en arbeidsomstandigheden bij plantages'', aldus de woordvoerster. Zo verzekert het keurmerk ook dat de welvaart eerlijk wordt verdeeld en het welzijn van medewerkers niet in het gedrang komt.

Oud-premier Ruud Lubbers, voorzitter van de raad van het RCI, vindt het niet verwonderlijk dat de presentatie van het nieuwe systeem in Rotterdam plaatsvindt. ,,Rotterdam heeft de ambitie om dé Bioport van Europa te worden en wil daarom voorop lopen'', aldus Lubbers. ,,Een groot deel van de biomassa die naar Europa komt, zal via Rotterdam binnenkomen en daar ook deels worden be- en verwerkt.''

Volgens de oud-premier is de lancering van het keurmerk in de havenstad daarom een logische stap in de realisatie van Rotterdam als Bioport.

De nieuwe certificering is geen wettelijke verplichting, maar volgens Lubbers scharen wel veel bedrijven zich achter het nieuwe systeem.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.