Home

Nieuws 269 x bekeken

NVM: trage markt vastgoed

Nieuwegein - Er is meer aanbod van agrarisch vastgoed. De verkooptijd is fors langer geworden. Dit zegt de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Vergelijkbaar met de huizenmarkt wil het niet vlotten op de markt voor agrarisch landelijk vastgoed. Het aanbod van landbouwgrond en boerderijen is het laatste halfjaar van 2010 ‘snel toegenomen’. De prijzen bleven stabiel. Dit blijkt uit cijfers van de NVM over 2010.

De grondprijzen bleven het laatste halfjaar van 2010 gelijk. Volgens de NVM ligt de gemiddelde grondprijs op 41.000 euro per hectare. In het Noorden is de grondprijs tussen 25.000 en 40.000 euro. In het Oosten, Westen en Zuiden schommelen de prijzen tussen 35.000 en 65.000 euro per hectare.

Spektakel op de grondmarkt verwacht de NVM niet. Het kabinet trekt zich terug, vanwege de aankoopstop van grond voor natuur. Ook merkt de makelaarsvereniging dat gemeenten en projectontwikkelaars ‘zeer terughoudend’ zijn met het uitkopen van boeren.

De NVM ziet een groot aanbod van voornamelijk varkens- en pluimveebedrijven. In een jaar tijd is het aanbod bij NVM-makelaars gestegen van 48 naar 82 varkensbedrijven. De vraag blijft hier bij achter. Met name kleinschalige bedrijven, die niet aan te passen zijn aan de per 2013 geldende milieu-eisen, zijn lastig te verkopen.

Naast het grote aanbod van boerderijen zag de NVM het aanbod van woonboerderijen in vier jaar tijd verdubbelen van 2.042 naar 4.020 stuks aan het einde van 2010. De verkooptijd van woonboerderijen is het laatste halfjaar afgenomen tot 208 dagen. De gemiddelde prijs daalde van 473.000 euro een jaar geleden naar 466.000 euro eind 2010.

Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.