Home

Nieuws 598 x bekeken

NMA beboet kartel van glasleveranciers

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft vier glasleveranciers een boete opgelegd wegens prijsafspraken. Het gaat om de Koninklijke Saint- Gobain Glass Nederland, Scheuten Glas, Pilkington Benelux en AGC Flat Glass Nederland.

Volgens de NMA is aangetoond dat de bedrijven afspraken maakten over isolerend dubbel glas. Scheuten is sinds korte tijd leverancier van dubbel glas voor de tuinbouw, maar de prijsafspraken dateren van 2004 tot 2005. De overige drie bedrijven behoren wel tot concerns die vlakglas produceren aan onder meer de glastuinbouw. In totaal betalen drie bedrijven 17 miljoen euro boete.

AGC kreeg geen boete, omdat dit bedrijf het kartel bij de NMA meldde. Ook Saint-Gobain diende een clementieverzoek in na AGC en kreeg een korting van 30 procent op de boete.
In 2007 werd al door de Europese Commissie een kartel van fabrikanten van vlakglas blootgelegd met recordboetes tot gevolg.

In de loop van 2011 verwacht de NMa een besluit te nemen over het onderzoek naar kartelvorming in de groente en fruitsector. De NMA vermoedt een paprikakartel.

Of registreer je om te kunnen reageren.