Home

Nieuws 1 reactie

Moerdijk heeft met Mans 'crisisburgemeester'

Moerdijk - De gemeente Moerdijk krijgt op 1 februari met Jan Mans een 'crisisburgemeester'. De PvdA'er is de afgelopen jaren steeds waarnemend burgemeester geweest in gemeenten waar moeilijkheden waren. Zijn laatste gemeente was Maastricht, waar hij begin 2010 aantrad na het afscheid van Gerd Leers, nu minister van Immigratie en Asiel. Leers legde zijn functie in de hoofdstad van Limburg neer na ophef over zijn doen en laten bij de aankoop van een vakantievilla in Bulgarije.

Voor Maastricht nam Mans waar in Venlo en Zaanstad. Zijn eerste echte crisis als burgemeester kreeg de geboren Limburger (Heerlen, 9 april 1940) te verwerken in Enschede, waar op 13 mei 2000 het vuurwerkbedrijf SE Fireworks explodeerde. Daardoor kwamen 23 mensen om het leven, raakten er velen gewond en werd een woonwijk zo goed als weggevaagd. ,,Ik heb een leven voor 13 mei en een leven na 13 mei'', zei Mans daar bij zijn afscheid van Enschede vijf jaar later over.

Hij verwierf landelijke bekendheid op die 13e mei en de dagen erna, als een burgervader die zichtbaar aanwezig was. Behalve om zijn inhoudelijke bemoeienis met de hulpverlening werd hij ook geprezen om zijn omgang met de slachtoffers en zijn communicatieve aanpak naar de media. Zo zei toenmalig burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten, nu minister, na een rampenoefening in 2007: ,,Hij markeerde het begin van een nieuwe stijl van openheid, dat je er staat en dat je ook de dilemma's aangeeft. En als je het niet weet, moet je daarvoor uitkomen.''

Mans kreeg te maken met vele tientallen journalisten uit binnen- en buitenland. ,,Ik stond onder hevige druk van de pers. Ik heb het alle hulpverleners wel zes keer gevraagd: hoeveel doden zijn er gevallen? Toen ik van verschillende kanten te horen kreeg dat het er twintig waren, heb ik dat getal genoemd. Maar als ik eerst het rampterrein had gezien, had ik dat getal niet durven noemen''.

Moerdijk moest na de grote brand bij Chemie-Pack afscheid nemen van burgemeester Wim Denie (PvdA), die veel kritiek kreeg op de manier waarop hij kort na het ontstaan van de brand te werk ging. Voor Mans is het de tweede keer dat hij leiding gaat geven aan de nasleep van een inferno.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat ze er vanzelf niet bij zeggen is dat Mans in Enschede de controlerend ambtenaar kapot maakte en zelf met zijn reet op het pluche bleef zitten. Vorige jaar maakte diezelfde Mans de inzetbaarheid van de landelijke brandweerkorpsen kapot. En nou dit weer. Ik zeg het: Mans is zélf een ramp. Voor het land! Wir haben das schon gewuest!

Of registreer je om te kunnen reageren.