Home

Nieuws

Moeizame onderhandelingen Bleker en provincies

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker en de provincies zijn nog ver verwijderd van overeenstemming over de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat bleek donderdagmiddag tijdens een perslunch met Bleker.

Een dag eerder had hij gesproken met een delegatie van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Volgens de staatssecretaris was dit een stevig gesprek. ”Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de verplichtingen die de provincies voor 20 oktober zijn aangegaan en wat de doorwerking daarvan op het geheel is. Wij zijn nog niet toegekomen aan een natuurinhoudelijke discussie.”

Op de genoemde datum stuurde Bleker een brief aan de provincies waarin hij aankondigde nieuwe verplichtingen in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), waaruit de EHS wordt betaald, voortaan niet meer vergoedt. Die brief heeft tot veel onrust bij de provinciebesturen gezorgd.

Over wat oude en nieuwe verplichtingen zijn, verschillen de twee partijen van mening.
”De provincies hebben mijn brief opgevat als een oorlogsverklaring”, zegt Bleker. ”Dan kun je natuurlijk een tik terug verwachten.” Op 15 februari zitten de staatssecretaris en IPO opnieuw om tafel. Die laatste partij wil geen commentaar geven op lopende onderhandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.