Home

Nieuws

Minder kaas en vee naar Egypte, Farm Frites legt Egyptische fabrieken stil

Caïro – De onrust in Egypte heeft ook gevolgen voor de agrarische sector in het land.

Het havenpersoneel heeft het werk stilgegeld, waardoor er geen graan gelost kan worden. Voor Nederland heeft dit geen directe gevolgen, omdat het graan voor de Egyptische markt vooral uit Frankrijk komt. Fritesproducent Farm Frites heeft maandag twee fabrieken in Egypte stil gelegd naar aanleiding van de crisis in het land. Voor de pootgoedexport heeft de crisis in Egypte geen gevolgen. Het exportseizoen was voor de crisis in het land afgerond; het seizoen loopt tot en met 5 januari.

Zuivelconcern FrieslandCampina exporteert kaas naar Egypte. ”Het winkelkanaal in Egypte is ontregeld. Hierdoor is er minder vraag, waardoor we ook minder leveren”, legt een woordvoerder van FrieslandCampina uit. ”Er is veel onduidelijk over de situatie en de gevolgen voor de lange termijn. Het toerisme is in Egypte een belangrijk afzetkanaal, dat zal aanzienlijk verminderen”, aldus FrieslandCampina.

Exportorganisatie Veepro meldt dat de onrust in Noord-Afrika niet leidt tot directe problemen. ”We zien vaak dat de afhandeling van vee dat onderweg is wel wordt afgehandeld. Logistiek is dat allemaal wel goed geregeld. Je moet er niet aan denken dat je met een boot met levend vee naar een andere bestemming moet, dus dat wordt vrijwel altijd voorkomen.” Veepro maakt zich wel zorgen over de toekomst. ”Het is de vraag waar de onrust nu toe leiden. Het gebied is voor ons een belangrijk afzetgebied”, aldus directeur Reinoud van Gent van Veepro. Vorig jaar werden 1791 Nederlandse vaarzen naar Egypte geëxporteerd.  Naar Algerije gingen 678 dieren en Tunesië 473 stuks.

Of registreer je om te kunnen reageren.