Home

Nieuws

Mestmarkt kalmeert voor uitrijseizoen

Doetinchem – Mestdistributeurs maken zich klaar voor het uitrijseizoen.

Vanaf dinsdag mag er weer drijfmest worden uitgereden. Mestdistributeurs gaan graag aan de slag. ”We hebben de planning voor de eerste dagen vol staan voor het uitrijden van drijfmest. We hopen dat het weer ook meewerkt, zodat we aan de slag kunnen”, zegt mesthandelaar Hans Overdevest uit Breezand. Ook in andere gebieden wordt waar mogelijk de eerste mest uitgereden. In het oosten van het land kan vorst nog voor problemen zorgen.

De mestprijzen zijn als gevolg van het begin van het mestseizoen al aanzienlijk gezakt. De financiële situatie in de varkenshouderij speelt hier zeker ook een rol bij. Veel varkenshouders hebben het financieel zwaar, waardoor ze geen hoge prijzen voor de mestafzet kunnen betalen. ”We merken dat akkerbouwers hier ook wel wat begrip voor hebben”, aldus een handelaar uit het zuiden van het land. De prijsontwikkeling hangt sterk af van de mogelijkheden om mest uit te rijden. In het midden van het land is de prijs gezakt naar 20 euro per kuub voor varkenshouders. In Noord-Brabant en in het Oosten ligt de prijs met 23 of 24 euro iets hoger. De prijzen zijn daarmee aanzienlijk gezakt ten opzichte van december, toen nog 25 tot 28 euro werd betaald.

De hectiek op de mestmarkt in december lijkt toch iets overtrokken. Lang niet alle silo’s in de akkerbouwgebieden zijn vol gekomen, terwijl eerder werd gedacht dat dit wel het geval zou zijn. De druk bij varkenshouders om nu te gaan rijden lijkt ook iets minder hoog dan verwacht. Als er gereden kan worden zal het gebeuren om iets meer lucht te krijgen, maar van noodzaak omdat de mest anders boven de roosters komt lijkt in de meeste gevallen geen sprake.

Of registreer je om te kunnen reageren.