Home

Nieuws 189 x bekeken 1 reactie

Meer Aziatische boktorren aangetroffen in Almere

Den Haag – Bij nadere inspecties in Almere-Buiten zijn meer Aziatische boktorren aangetroffen.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (ELI) in een brief aan de Tweede Kamer.

Medio november 2010 werd de Aziatische boktor voor het eerst gevonden in Nederland, in een boom op een bedrijventerrein in Almere. Het schadelijke diertje is verwant aan de Oost-Aziatische boktor, die een jaar eerder de boomteelt bij Boskoop bedreigde.

In de zone van 100 meter rond de vondst zijn nog eens tien besmette bomen aangetroffen, met (resten van) dode en levende kevers, enkele levende larven en meer dan zestig uitvlieggaten. De uitvlieggaten dateren deels al uit 2007, wat betekent dat de eerste ’besmetting’ al in 2004 of 2005 heeft plaatsgevonden.

In de 100 meterzone zijn alle waardplanten (bomen en struiken waar de kever zich in kan ophouden) verwijderd. Circa driekwart van dit plantmateriaal is inmiddels onderzocht.
Door de nieuwe vondsten is de 100 meterzone vergroot; het gebied is nu ongeveer anderhalf keer zo groot.

In een straal van 1 kilometer rond de vondst worden visuele inspecties uitgevoerd. Dat werk is nu voor twee derde klaar. Hierbij zijn geen nieuwe sporen van de boktor gevonden.

Bleker schrijft dat het onderzoek naar verwachting eind deze maand zal zijn afgerond. De vondst van de boktor en de genomen maatregelen zijn gemeld in Brussel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Voor wie zijn de kosten veroorzaakt door de Aziatische Boktor? Moet de belastingbetaler er voor op draaien of de handel die deze verstekeling heeft geimporteerd. Eén ding is zeker deze exoot hebben we te danken aan de ongebreidelde wereld handel, waarbij Handel voor gaat en flora en fauna evenals volksgezondheid op in de achterhoede zijn geplaatst. De Colorado kever was het eerste insect zonder vijanden hier, hoeveel zullen er nog volgen voor we na gaan denken over deze onbedoelde en niet ongevaarlijke migratie?

Of registreer je om te kunnen reageren.