Home

Nieuws 292 x bekeken

Maas in Maastricht daalt weer

Maastricht - De Maas bij Sint Pieter in Maastricht heeft met een afvoersnelheid van 2.271 kubieke meter per seconde zijn hoogste punt bereikt.

Heel langzaam zette vanmiddag de daling van de waterstand in, zo maakte Rijkswaterstaat bekend. Vanaf morgen zakt het waterpeil naar verwachting sneller.

Gemeenten stroomafwaarts hebben inmiddels eveneens maatregelen tegen hoogwater genomen. In Roermond zijn verschillende wegen afgesloten. De hulpdiensten bezorgen bij een aantal bedreigde woningen in de stad zandzakken. Het laaggelegen Roermondse buurtschap De Weert is alleen nog per tractor met huifkar bereikbaar. Bij enkele woningen zijn zandzakken geplaatst.

Ook in Venlo zijn wegen langs de Maas afgezet. Het waterschap Peel en Maasvallei heeft enkele openingen in dijken afgesloten met aluminium schotten. De verwachting is dat het Maaswater in het Noord-Limburgse Venlo zondagmorgen zijn hoogste punt bereikt.

De noodverordening die ramptoeristen uit het zuidelijk gelegen Itteren en Borgharen moet weren, blijft zeker tot zondagochtend van kracht. De verordening moet voorkomen dat ramptoeristen hulpverleners hinderlijk voor de voeten lopen. Wie niet in het gebied thuishoort, wordt weggestuurd.

De toegangswegen naar Itteren en Borgharen, waar tien mensen werden geëvacueerd, blijven voorlopig afgesloten. Het waterschap Roer en Overmaas pompt opborrelend kwelwater in Itteren weg. Dat zal naar verwachting ook in het naburige Borgharen gaan gebeuren. Ook houdt het schap de dijken ter plekke in de gaten.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu brengt zondagmiddag een bezoek aan het door hoogwater getroffen gebied aan de Maas in Zuid-Limburg. Hij gaat onder meer naar de stuw in Borgharen.

De hoge waterstand is het gevolg van smeltwater en regenval. In het stroomopwaarts gelegen Belgische Wallonië verongelukten enkele mensen doordat voertuigen in het water slipten. Ook in delen van Duitsland kwamen wegen, landbouwgrond en kelders onder water te staan. Door regen en het smelten van sneeuw is het peil van de rivieren in Duitsland zaterdag opnieuw gestegen.

Rijkswaterstaat verwacht de hoogste waterstand in de Rijn bij Lobith midden volgende week. Waarschijnlijk wordt woensdag. Volgens de woordvoerster is moeilijk te voorspellen hoe hoog het water bij Lobith wordt. Maar maatregelen zijn op dit moment niet aan de orde.

Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletekstpagina 724.

Atsma bezoekt Borgharen

Maastricht - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu brengt zondagmiddag een bezoek aan het door hoogwater getroffen gebied aan de Maas in Zuid-Limburg. Dat heeft Rijkswaterstaat zaterdagavond bekendgemaakt.

De staatssecretaris brengt onder meer een bezoek aan de stuw in Borgharen, waar hij ook de media te woord staat. Atsma heeft in zijn portefeuille ook de hoogwaterproblematiek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.