Home

Nieuws 223 x bekeken 2 reacties

Maandagavond ketenoverleg over crisis in varkenshouderij

Beerta – Maandagavond vindt in Nijkerk in de Schakel een crisisoverleg plaats van alle partijen in de varkensketen. Dat meldt LTO-varkenshouderijvoorzitter Annechien ten Have.

De aanleiding voor dit overleg is de acute crisis die er is ontstaan in de varkenshouderij, na het ineenstorten van de varkensprijs. Vrijdag maakten de Duitse slachterijen bekend dat de prijs met 23 cent omlaag gaat.

Voor het overleg heeft Ten Have vertegenwoordigers uitgenodigd van de verschillende banken (Rabo, ABN Amro, ING, de voersector (Nevedi), de NVV, het ministerie van ELI en de supermarktwereld (CBL). Ten Have hoopt via overelg te kunnen komen tot een aantal maatregelen om de crisis te lijf te gaan.

Ten Have vindt ondermeer dat de Nederlandse overheid er op aan moet dringen dat er in Duitsland snel duidelijkheid komt over de dioxinesituatie, zodat er snel kan worden gewerkt aan een vertrouwensherstel bij de Duitse consument. Als gevolg van de onzekerheid over het varkensvlees is in Duitsland de vraag naar varkensvlees daar met 50 procent gezakt.

In Europees verband probeert Ten Have een snelle bijeenkomst van het Beheerscomité Varkenshouderij te bewerkstelligen. " Er zou snel een particuliere opslagregeling moeten komen voor vlees uit de door het dioxineschandaal getroffen gebieden.” Ten Have meldt dat ze voor dit idee steun zoekt bij andere lidstaten, zoals België, Duitsland en Engeland.

Andere ideeën die Ten Have heeft: de overheid zou in Duitsland een campagne op kunnen zetten om aan te geven dat Nederlands vlees volkomen veilig is. De overheid zou extra borgstellingsmaatregelen kunnen open stellen voor de varkenshouders. De banken zouden tijdelijk extra kredietruimte kunnen geven aan de boeren om deze crisis door te komen. Voerfabrikanten zouden ruimte moeten geven aan varkenshouders om later te mogen betalen.

Lees op Foodlog: De varkensbubbel: stijgende voerprijs en dioxineschandaal nekken de boer

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik begrijp niet goed hoe het kan gebeuren in deze tijd.
  Al lang geleden hoorde ik een verhaal ,en of dat waar was weet ik niet, maar hoorde omdat het voer zo duur was daarom veranderd van leverancier, die goedkoper was ,maar met dat goedkopere voeder gingen enige koeien dood, en had hij veel minder melk, daarna weer snel overgeschakeld.
  Is er in Duitsland wel een goede controle, omdat nu al twee leveranciers verdacht worden van bepaalde stoffen die kanker
  verwekkende stoffen bevatten.
  Ik weet nog goed een geval in Belgie, een geval met een zelfde strekking als nu in Duitsland. Wij hebben toen in ons lab vele monsters onderzocht, met een methode waarbij we niet direct
  konden zeggen of er deze kankerverwekkende stof in zat , maar met ver wel 100% zekerheid dat die stof er in zat, maar deze methode ging veel sneller.
  Als men nu ziet, als een wielrenner doping gebruikt, kan men tegewoordig ook snel deze stoffen vinden die kankerverwekkende zijn.
  Het is diep en diep droevig dat de goede weer onder de slechten moeten lijden.
  Het zou niet moeten kunnen.
  Daarom wil ik niet alleen Duitsland de schuld geven, maar de mensen die dit doen, zijn voor mij Krimminelen.
  Daarom zal er nog strenger gecontroleerd moeten worden.
  Ook al voor diegene die zich aan de regels houden,en nu toch de rekening aangeboden krijgen.
  Het moet niet kunnen de gezondheid van mensen in gevaar brengen waaraan men niets kan doen.
  Als men wil roken, weet men wat er kan gebeuren, maar dit is een sluiperde rover die je niet ziet, en daarom kun je niets doen.
  Controleren en nog eens controleren dat is de weg.

 • no-profile-image

  @Jan: Ik lees dat je op een laboratorium werkt. Hopenlijk is dat niet het RIKELT want daar worden ook gewoon potjes weggeflikkerd van positieve uitslagen om eventuele wantoestanden in Nederland te verbergen denk ik. ( dit heb ik overigens vorige week ook aan de AID laten zien )

Of registreer je om te kunnen reageren.