Home

Nieuws 435 x bekeken 20 reacties

Lont in kruitvat na prijsval

Barneveld – Alle grote varkensslachterijen krijgen dinsdag te maken met blokkades van varkenshouders. De actie is opgezet door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

”Wij willen met deze actie laten zien dat we in staat zijn om als producenten de grondstofstroom stil te zetten”, motiveert NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg de actie. ”We zijn het beu om als sluitpost in de keten te worden gezien.”

De NVV stuurde vorige week een brief naar de verschillende slachterijen met voorstellen om te komen tot een andere manier van prijsvorming op basis van de consumentenprijs voor varkensvlees en een wekelijks overleg tussen slachterijen, handel en varkenshouders. Aanleiding voor die brief was de 13 cent prijsverlaging rond de jaarwisseling.

Slachterijen zien niets in de voorstellen en hebben dat de NVV laten weten. Ze hebben onder meer op de mededingingsregels gewezen die een dergelijk overleg in de weg staan. Zwanenburg vindt de argumenten niet sterk en wil dat er werk wordt gemaakt van een betere prijsvorming.

Secretaris Richard van der Kruijk van de COV heeft geen goed woord over voor de acties. ”Dit levert totaal geen bijdrage aan een mogelijke oplossing van de huidige problemen. De sector schiet zich in eigen voet.”

Directeur communicatie Marc van der Lee van Vion is dezelfde mening toegedaan. ”We doen er alles aan om het vlees goed te verwaarden. Dit brengt een oplossing niet dichterbij.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heeft Sake Moesker de spellingcontrole wel gebruikt? Het is toch "kruiTvat en geen kruitDvat?

 • no-profile-image

  Gebruik je verstand.

  Een vat met kruiden is een kruidvat. Niet verstandig om slachterijen te blokkeren, 't zijn ook varkens van een varkenshouder. Ga dan liever voor een winkel staan en geef daar een publieksvriendelijke demonstratie bv. door gratis vleespakketten weg te geven.
  STOM, STOM, STOM.

 • no-profile-image

  goed zo

  Een vat met buskruit is een kruitvat, gr

 • no-profile-image

  ''De sector schiet in eigen voet'', zo zie ik het ook. De Handel heeft al last van vraaguitval, nu spelen de blokkeerders de handel/slachterijen in de kaart. Natuurlijk is het droevig wat er nu gebeurd, maar door de blokkade-activiteiten groeit de voorraad. Met ook weer negatieve gevolgen.

 • no-profile-image

  @Natuurboer. In de vuurwerk industrie is het een >kruitvat< maar in de vleeswereld is het >kruidvat<. Als deze explodeert wordt het geen bloedbad maar een tranen dal. Laten de varkensboeren zich goed realiseren wat ze doen, geen varkens betekent niet geen loonkosten bij VION de boeren slachterij. Hoe het precies werkt in de vlees wereld weet ik niet, maar ik weet wel dat bij voldoende aanbod de prijs matig is en bij een over aanbod de prijs onder de nullijn daalt. De boeren zullen de lijn van kosten daling door productie stijging moeten verlaten en eens kijken naar prijs verhoging via aanbod vermindering. Bv door elke vorm van productie rechten en mest afzet rechten etc. bij bedrijfsbeeindiging te gaan deactiveren tot nader order. Kunnen ze in de toekomst weer geactiveerd worden als er ruimte in de markt is. Zonder enige regulering zal de voedsel markt nooit tot een evenwicht komen waarbij de boeren prijzen voor lange termijn kosten dekkend zijn. Dat heeft de laatste 50 jaar ons wel geleerd dacht ik. Al die tijd gold; "Morgen wordt het beter als er een morgen komt", lied van Cornelis Vreeswijk.

 • no-profile-image

  Prima de boeren spelen altijd een (slacht)offerrol) een goede actie.
  Als alle boeren meedoen heeft pas dan heeft het kans van slagen.
  Zo''n enorme opbrengst-keldering kan je als boer niet accepteren.

 • no-profile-image

  vergeet bij de blokkades ook de distributiecentrums van de supermarkten niet. De schappen moeten leeg, om de druk verder op te voeren. Wat het personeel van de distributiecentrums van AH lukte in 2 dagen, moet ons ook lukken in maximaal 1 week.

  Succes varkenshouders!!

 • no-profile-image

  Als van Lee een beetje wijs was trok hij samen met ons op om samen een kosten dekkende prijs te krijgen voor het vlees, maar blijkbaar vind hij dat de varkenshouder nog verder uitgeknepen kan worden. Wie niet horen wil maar voelen, morgen na 6 uur komt geen enkele maar dan ook geen enkele vrachtauto met varkens de slachterij meer binnen en alle namen van handelaren die ze aan leveren worden genoteerd en die mogen raden hoe deze gratis reclame gaat werken. Voor de chauffeurs, neem voldoende brood mee.

 • no-profile-image

  En wie gaat er trouwens leveren als de notering niet bekend is ??????? Vion moet zich kapot schamen dat ze nooit naar de varkenshouders hebben gekeken en dan nu boos worden op ons????? Ja meneer van Lee en Van Balkom en al die andere hoge heren daar krijgen lekker makkelijk hun royale salaris op hun vette bankrekening en waarom zouden ze zich druk maken om die domme boeren??

 • no-profile-image

  Oh en die distributiecentrums van de supermarkten ?? Die komen ook nog wel aan de beurt....

 • no-profile-image

  Martin P.

  briljante steun voor de slachterijen die nu met de dioxine-crisis toch al niet weten waar ze met het vlees moeten blijven!
  Hebben ze gelukkig een probleem minder! Heel attent!

  Blijf vooral op je eigen voeten richten als je aan het schieten bent! Ga vooral door met zorgen dat de boeren eerder hun noodopvang vol hebben; gaan we over een tijdje heel gelukkig mee zijn.

 • no-profile-image

  Laten we als varkenshouders samenwerken en elkaar helpen meerwaarde te krijgen (ja vooral LTO en NVV samen !). Actie voeren geeft nu extra aandacht aan dioxine in het vlees (niet hier maar de consument weet dadelijk niet meer precies hoe het zit, alleen maar dat er iets mis is met het vlees) Ga dus na wat je met acties wil bereiken. Ik vind het nobel van NVV om zover te gaan voor een beter inkomen voor de varkenshouder maar wanneer er twee kampen zijn worden we toch weer uitgespeeld. Actievoerders morgen aub rustig blijven, zorg dat varkens op de transporten netjes behandeld worden, respect voor mensen die er hun werk doen en bedenk goed wat je zegt. Sterkte !

 • no-profile-image

  Heden heb ik vernomen dat de boeren en hun gezinnen eindelijk de keus hebben genomen om te staken. Gelukkig. Ik wens ze allemaal veel succes. Uiteindelijk ben ik als vleesverwerker en vleeswarenproducent al jaren geleden de draad kwijtgeraakt.. Als liefhebber van kwaliteit vlees welke de nederlandse boeren kunnen fabriceren, heb ik de laatste jaren de markt met argus ogen bekeken. Wat gebeurt er... Vlees wordt bewerkt met water en vele andere vleesvreemde (giftige) stoffen om het gewicht maar te verhogen om zodoende toch maar de marges te kunnen maken. Het is triest dat een hardwerkende boer zo weinig kan ontvangen voor zijn eerlijk product terwijl het eindproduct zo oneerlijk wordt geproduceert en uiteindelijk oneerlijk wordt verwaard.
  Het moet maar eens afgelopen zijn met die oneerlijke business. Men produceert en verkoopt een heerlijk stukje vlees, echter uiteindelijk denkt de consument dat ze kwaliteit koopt welke uiteindelijk vol rommel en vleesvreemde stoffen zit.
  En dan maar niet te spreken over de voedselveiligheid en de daarbij horende (torenhoge) kosten die de sector moet maken om die veiligheid te garanderen, terwijl er GEEN controle is op het eindproduct die verkocht wordt aan de eindverbruiker.

  Veel succes allemaal, ik duim voor een betere toekomst.

 • no-profile-image

  De boeren worden steeds armer en de grootgrutters vies stinkend rijk. Zou er dan toch iets niet in de haak zijn?

 • no-profile-image

  janny

  ze verkopen in Nederland nog liever vlees met dioxine dan dat ze de boeren een paar cent per kg gunnen voor de goede kwaliteit van Nederlands geproduceerd vlees.

 • no-profile-image

  de distributeurs hard aanpakken zou beter zijn,zij willen blijkbaar giftig dioxinevlees inkopen en met woekerwinsten verkopen en ons gezond vlees willen ze nu nog voor diezelfde prijs aankopen gewoon schandalig Was erbij ons een zo n schandaal uitgebroken dan was de grens onmiddelijk dicht gegaan De duitsers mogen de consument blijkbaar alles doen eten

 • no-profile-image

  Piet. Je vraagt of er iets goed fout zit. Het verschil tussen de Grutters en de boeren is, De grutters hebben de kleintjes jaren geleden al dood geknuffeld en zijn nu heer en meester op hun markt. De boeren zijn nog steeds met veel kleintjes en dus is het hen niet mogelijk heer en meester te zijn op hun markt. Hier komt bij dat de supermarkt 1000 km weg geen concurent van de super hier is, de boer van 10.000 km weg is wel een concurent van de boer hier ter plaatse. Dank aan de Vrije Wereld Handel, om armt door de handel (begrijpelijk) maar vooral ook door de boeren (onbegrijpelijk)

 • no-profile-image

  Hele domme actie. Hoewel ik de frustratie zeer goed kan begrijpen. Helaas wordt het echte probleem hiermee niet aangepakt. Het echte probleem is de overproductie van vleesvarkens en de oneerlijke concurrentie vanuit Duitsland. Wekelijks leveren de Nederlandse varkensboeren 350.000 slachtrijpe varkens af bij de slachthuizen, 250.000 in Nederlnad en 100.000 in Duitsland. Met die laatste 100.000 schieten de boeren in eigen voet. O.a. doordat Duitsland geen minimumloon kent, kunnen de Duitsers veel goedkoper produceren dan de Nederlandse slachthuizen. Hierdoor komt het vlees vanuit Duitsland goedkoper naar de Nederlandse supermarkten, en dat zorgt er weer voor dat de Nederlandse slachterij minder voor het varken kan betalen. De oplossing. 1/ Geen varkens meer levend naar Duitsland
  2/ Met de Nederlandse supers aan tafel gaan zitten en vechten voor een eerlijke prijs.
  3/ Als er geen levende varkens meer naar Duitsland gaan, kan het vlees daarvan ook niet meer (te) goedkoop terugkomen
  4/ Met de Nederlandse supers aan tafel gaan zitten en vragen om steun voor de Nederlandse boeren door hun vlees vanuit de Nederlandse slachterijen te betrekken.
  5/ Als de supers dat doen, kunnen de Nederlandse slachterijen meer varkens verwerken tegen een faire prijs.
  6/ Voor de lange termijn is het belangrijk dat de politiek iets doet aan de oneerlijke concurrentie vanuit Duitsland

  Het kan toch niet zo zijn dat wij onze eigen varkensboeren en de Nederlandse varkensvleesindustrie kapotmaken omdat die Nederlandse supers gebruik maken van de lage prijzen vanuit Duitsland, welke door oneerlijke concurrentie worden gecreëerd.

 • no-profile-image

  oplossing: importheffing op vlees uit Duitsland

 • no-profile-image

  het is jammer, maar het zal in de normale vleesproductie alleen maar groter worden. Nederland heeft allerlei randvoorwaarden dus zal de productie hier ooit weggaan en met deze prijzen een beetje sneller. Klinkt lullig en dat is het ook, maar zo werk de vrije handel. Willen we duurzaam ook goed, maar zorg dan wel dat de boeren dit niet gaan betalen. Hier is een mooie taak weggelegd voor de organisaties en zorg dat de contracten waterdicht zijn.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.