Home

Nieuws

”Laat vraag en aanbod het werk doen op de markt ”

Genève – Speculatie kan de productie van en de handel in agrarische grondstoffen verstoren.

En dus moet daartegen worden gewaarschuwd, vindt secretaris-generaal Supachai Panitchpakdi van de Unctad, de organisatie binnen de Verenigde Naties die zich bezig houdt met handel en ontwikkeling.

Supachai Panitchpakdi sprak vandaag op het tweedaagse Global Commodities Forum, dat wordt gehouden in de schaduw van het World Economic Forum aan het meer van Genève in Zwitserland.
Panitchpakdi uitte zijn zorg over de ontwikkeling van de grondstoffenmarkten in de afgelopen jaren. Sinds de tweede helft van het vorig jaar is er voor de tweede keer binnen drie jaar sprake van extreem hoge prijzen – niet alleen op de markt voor grondstoffen voor voedingsmiddelen, maar ook op bij voorbeeld de kopermarkt.

Prijzen voor graan en katoen hebben te maken met een opwaartse druk, onder meer als gevolg van de overstromingen in Pakistan en de natuurbranden in Rusland. Panitchpakdi suggereerde in Genève dat beide gebeurtenissen gerelateerd zouden kunnen zijn aan de opwarming van de aarde.

De economische commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) vreest dat de gestegen grondstoffenprijzen een rem betekenen op het herstel van de crisis. Vooruitstrevende economieën herstellen met moeite van de crisis, die gepaard gaat met hoge werkloosheid, aldus de tweede man van de UNECE, Andrey Vasilyev. Volgens hem is het van belang dat een ongewenst inflatoir effect wordt voorkomen en dat de prijzen van grondstoffen tot stand komen op basis van ”krachten van vraag en aanbod alleen”, aldus Vasilyev.

Of registreer je om te kunnen reageren.