Home

Nieuws 174 x bekeken 1 reactie

LTO vindt meer onderzoek nodig naar bestrijdingsmiddelen

Den Haag - Er is meer onderzoek nodig naar gewasbescherming. Dat moet betaald worden door overheid en bedrijfsleven, zegt Sjaak Langeslag in een interview met Syscope, een uitgave van WUR.

Langeslag, voorzitter van de LTO-werkgroep Gewasbescherming, vindt dat meer onderzoek nodig is vanwege de maatschappelijke discussie over bestrijdingsmiddelen. “Supermarkten eisen producten zonder residuen. Onze ambitie is om producten te telen waar geen discussie meer over is.”

Langeslag erkent dat de overheid juist bezuinigt vanwege de economische crisis. “Tijdens een crisis ligt het juist voor de hand om geld te steken in de primaire maakindustrie, waaronder de agrarische sector. Daar kun je geld verdienen. Dat wordt zwaar onderschat in Den Haag.”

Nederland heeft volgens Langeslag nog een voorsprong op agrarisch gebied. “Maar in landen als China, Zuid-Amerika, India en Zuid-Korea pompt de overheid miljoenen in onderzoek. Op grond- en arbeidskosten gaan we nooit winnen. Wel op innovaties en kwaliteit.”

Als de overheid daar geen geld in steekt, vreest Langeslag het ergste. “Dan verdwijnt het grootste deel van de akker- en tuinbouw uit Nederland. De ondernemers gaan op zoek naar lagere kostenlanden met meer ruimte, waaronder Engeland, Frankrijk en Duitsland. Er blijft wel wat akker- en tuinbouw over, maar niet met die status en de exportcijfers die we nu hebben.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    De term is al verkeerd gekozen door deze "landbouwvoorman". Wij gebruiken gewasbeschermingsmiddelen. Nog even en hij noemt het landbouwgif. Ook moeten dit soort mannen niet overal over in discussie gaan met zgn. consumentenorganisatie's, dat leidt alleen maar tot concessie's.

Of registreer je om te kunnen reageren.