Home

Nieuws 3 reacties

LTO pleit voor opslagregeling Duits vlees

Zwolle – De Europese Unie zou op korte termijn partijen varkensvlees in de gebieden in Duitsland waar het consumentenvertrouwen het meest is geschaad uit de markt moeten nemen.

Voor dat idee pleit Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO. ”Dat heeft twee voordelen, het consumentenvertrouwen kan herstellen en er wordt een bult vlees uit de markt gehaald”, aldus Annechien ten Have. Een dergelijke maatregel heeft de EU ook toegepast ten tijde van de dioxinecrisis in Ierland. Er werd toen een PO-regeling ingesteld in Ierland, Noord Ierland en delen van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Ten Have is er steun voor het idee in België en Engeland. Ten Have meldt het idee ook te hebben besproken met staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van ELI.

Volgens lobbyist voor de vleessector Frans van Dongen kan de Europese Commissie overgaan tot een PO-regeling op verzoek van de lidstaat zelf. ”En tot nu toe wordt er in Nederland meer gesproken over een PO-regeling in Duitsland dan in Duitsland zelf.” Van Dongen verwacht dat er de komende dagen, onder meer op de Grüne Woche, flink zal worden gelobbyd voor een mogelijke PO-regeling. Ook hij verwacht dat een dergelijke maatregel op korte termijn enig soelaas kan bieden voor de prijsval waarin de sector verzeild is geraakt.

Andere maatregelen vanuit de Europese Commissie ziet van Dongen nog niet op korte termijn tot stand komen. De Europese commissie is vaak reactief en wacht eerst op signalen uit de verschillende lidstaten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En wanneer worden er eieren eens een keer uit de markt gehaald

 • no-profile-image

  Boereke

  Als je het in opslag steekt zal gans 2011 een slecht jaar worden.
  Exportrestituies dat is wat we nodig hebben. Dat vlees moet zo snel mogelijk uit Europa geexporteert worden . Dan pas zien we het nooit meer terug

 • no-profile-image

  Tijd voor een grote barbecue.

Of registreer je om te kunnen reageren.