Home

Nieuws

LTO en NVV zien weinig in idee IKB Ei

Zwolle/Barneveld – Het idee van IKB Ei om zelf meer te gaan doen aan controle en erkenning van mengvoerbedrijven vindt in de varkenshouderijsector weinig navolging.

Zwolle/Barneveld – Het idee van IKB Ei om zelf meer te gaan doen aan controle en erkenning van mengvoerbedrijven vindt in de varkenshouderijsector weinig navolging.

”We moeten ervoor waken allerlei dingen dubbel te gaan doen”, reageert Annechien ten Have van LTO-varkenshouderij. Wel vindt Ten Have dat de dioxinecrisis in Duitsland weer enkele leerpunten oplevert. Volgens haar moet het Europees geregeld worden dat op één bedrijf geen twee soorten vet meer mogen verwerkt. Eén van de belangrijke oorzaken achter de Duitse dioxinecrisis was dat bij vetverwerker Harles & Jentzsch zowel technisch als voedervet werd verwerkt.

”Als LTO blijven we de voersector achter de broek zitten om de zaken nog beter te regelen. De systemen moeten op orde zijn”, aldus Ten Have.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg stelt dat zijn organisatie eventueel wel voerfabrikanten aan wil wijzen en erkennen. Dat heeft echter veel meer te maken met de manier waarop ze hun aansprakelijkheid bij calamiteiten hebben geregeld. ”Bij calamiteiten zijn de veehouders kind van de rekening. Het duurt lang voor eventuele schadevergoedingen zijn betaald. Dat moet anders en beter. We zijn nog steeds bezig om op die punten verbeteringen doorgevoerd te krijgen.”

Directeur Francine van Rossem van TrusQ wil geen commentaar geven op de plannen van IKB Ei. ”We wachten de acties wel af.” Voorzitter Johan Schuttert van Safefeed wijst er in een eerste reactie op dat de dioxinecrisis niet in Nederland werd veroorzaakt. ”We moeten de vinger op de juiste wond leggen en dáár iets aan gaan doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.