Home

Nieuws 289 x bekeken 3 reacties

LTO Schapenhouderij: kadavertarieven risico voor kleinschalige schapenhouderij

Den Haag – De vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland maakt zich ernstige zorgen over de tariefsverhoging van Rendac.

"Het ophaaltarief voor de eerste zeven stops is verhoogd van € 20,13 naar € 35,82 euro per stop. Dat is voor kleinschalige schapenhouders een forse verhoging", aldus Nico Verduin van de vakgroep. Hij vreest dat de prijsverhoging leidt tot 'gerommel in de polder' omdat schapenhouders de ophaalbijdrage mogelijk proberen te ontwijken. "Dat zou heel slecht zijn voor het imago van de sector. Maar ook op dierziektegebied vormt het een groot risico", aldus Verduin. De hoge kosten voor het ophalen van een dood dier drukken bovendien op het saldo van de kleinschalige bedrijven.

Nederland telt ongeveer 40.000 schapenhouders met gemiddeld 25 dieren. "Vorig jaar is het ophaaltarief ook al van ruim 10 euro naar 20 euro verdubbeld. De gevolgen bleven toen beperkt tot enkele incidenten van dumping van kadavers. Maar als de prijzen nu weer bijna verdubbelen is dit wel een risico", aldus Verduin.

De tarieven voor Rendac zijn in overleg met de sector en de overheid gemaakt. Voor de meeste sectoren is er sprake van een prijsdaling, met uitzondering van kleinschalige schapenbedrijven. Het omslagpunt zit bij een bedrijfsomvang van ongeveer honderd schapen. LTO gaat in gesprek met de overheid en andere sectoren om te komen tot een oplossing.  "We streven ernaar om voor het aflammerseizoen een oplossing hebben. Want een ophaalbijdrage van 35 euro voor een dood lam is wel een risico."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees/ friesland

  de kleine schapen houders hebben al jaren geprofiteerd van het door de grote intensieve bedrijven in de been gehouden systeem van kadaververwerking. is het voor een schapen houder zo moeilijk om een bedrag van maximaal 110 euro extra te betalen per jaar voor de afvoer van dode schapen. Mocht dit toch een te hoge kosten post worden denk dan eens na over het beeindigen van een hobby

 • no-profile-image

  'n Hobbyist is altijd de klos

 • no-profile-image

  Ik geloof dat je nog lichtelijk beneveld bent Kees want niet de grote bedrijven hebben de kadaververwerking in de benen gehouden, maar, zoals het hoort, de overheid!! Kees.

Of registreer je om te kunnen reageren.