Home

Nieuws 1 reactie

Kostprijzen biggen en varkensvlees stijgen door hoge voerprijzen

Zoetermeer - Door de hoge voerprijzen is de kostprijs per big in een half jaar tijd met 7,5 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het landelijk biggenprijzenschema, opgesteld door de Wageningen UR Livestock Research. In januari 2011 ligt de gemiddelde kostprijs voor biggen op € 53,26 per stuk. In juli 2010 was dit nog € 49,54 per big. De kostprijs van varkensvlees is gestegen van € 1,55 in juli 2010 naar € 1,72 per kilo vlees in januari 2011, een stijging van 11 procent. De stijging van de kostprijs is volledig toe te rekenen aan de voerkosten.

De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2009. De kostprijs wordt als basis gebruikt voor een richtprijs voor biggen, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen de zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. De Wageningen UR geeft wekelijks een richtprijs voor biggen.

De kostprijsberekening wordt gemaakt in samenwerking met DLV Dier Groep, varkenshoudersvakbond NVV, Rabobank en de Vakgroep Varkenshouderij LTO.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Laten we dan maar hopen dat heel Europa dit leest zodat ze snel over kunnen gaan om de kostprijs uit te betalen.
    Men wil een waslijst aan eisen in EU en vooral NL, maar de kostprijs voor welzijn en milieu is men niet bereid te betalen.
    Schande van de kopers van onze varkens !!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.