Home

Nieuws 3 reacties

Kootwijkerbroek begint met nieuwe mkz-cyclus

Den Haag - Bijna tien jaar na de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland, begint Kootwijkerbroek aan een nieuwe juridische cyclus. De rechter heeft aangegeven dat de procedure over het besluit van het ministerie om in 2001 in Kootwijkerbroek zo’n 50.000 dieren te ruimen, niet goed is verlopen. Het ministerie moet de zaak geheel overdoen.

Dat betekent dat de stichting die de feiten rond de uitbraak in Kootwijkerbroek boven tafel wil halen, opnieuw met argumenten moet komen waarom toenmalig minister Laurens Jan Brinkhorst nooit tot zijn besluit had kunnen komen. Aan de andere kant moet de opvolger van Brinkhorst hard maken dat de besluiten tot ruiming van de bedrijven in Kootwijkerbroek wel voldoende onderbouwd waren.

De mkz-uitbraak in Kootwijkerbroek is vanaf het begin met vraagtekens omgeven. De besmetting op het bedrijf van veehouder Teunissen is ook in veel opzichten afwijkend. Meest opvallend is dat op het bedrijf nauwelijks klinische verschijnselen zijn gevonden van mond- en klauwzeer.

Het besluit tot ruimen werd genomen op basis van de besmetverklaring op 29 maart. De Kootwijkerbroekse onderzoeksstichting stelt nu dat die besmetverklaring op verschillende punten niet voldeed aan de regelen der kunst. Staatssecretaris Bleker erkende kortgeleden nog in een brief, dat de feitelijke vaststelling is gedaan door een dierenarts, die niet als zodanig in het register was ingeschreven. Maar, zei hij erbij, dat hoefde ook niet. Daar verschillen echter de meningen over, ook gezien het feit dat de Voedsel en Waren Autoriteit nu juist bezig is om de eigen dierenartsen in te schrijven in het register.
Deze of volgende maand houdt de bezwarencommissie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een hoorzitting, waar de Kootwijkerbroekse betrokkenen met alle intussen gevonden feiten op tafel willen komen. Volgens de mensen in Kootwijkerbroek is het onontkoombaar dat de conclusie getrokken moet worden dat de ruimingsbesluiten onrechtmatig waren. Dat er naderhand alsnog mond- en klauwzeer werd vastgesteld, is eigenlijk niet relevant.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    LNV was altijd al erg bedreven in het dmv schimmige ruimingen agri-vrij maken van gebieden waarmee men andere plannen voor ogen had. De varkenspest brak in 1997 niet per ongeluk in Venhorst in de Peel uit en omdat de planmatige MKZ in 2001 niet tot het gewenste resultaat geleid had, ontstond er in februari 2003 'toevallig ' bij boer Schimmel in Scherpenzeel Vogelgriep. En enkele dagen later dus in Kootwijkerbroek! Zodat de hele Vallei alsnog een integrale ruimingsronde kreeg te verwerken! Het zal moeilijk gaan worden om het glashard te bewijzen, maar het is wel zéker dat LNV al jarenlang vieze virale en bacteriele spelletjes speelt om ijskoude saneringen door te kunnen voeren.

  • no-profile-image

    En niet alleen virale en bacteríële spelletjes.

  • no-profile-image

    Inderdaad Kritische Lezer. Ook Minas Poepspelletjes. Maar dat is weer een ander verhaal!.

Of registreer je om te kunnen reageren.