Home

Nieuws 175 x bekeken

Kamer ontevreden over Duitse aanpak dioxineschandaal

Den Haag - De Kamerfracties van VVD en CDA vinden dat Duitsland veel te traag en onduidelijk opereert bij de aanpak van het dioxineschandaal. Dat hebben ze woensdag gezegd in een debat met staatssecretaris Henk Bleker (ELI).

Ze willen dat Bleker garanties krijgt van Duitsland dat er geen producten op de markt komen, die te veel dioxine bevatten. Dat is de enige manier om het vertrouwen van de consument terug te winnen, aldus Janneke Snijder (VVD) en Ger Koopmans (CDA).

Bleker antwoordde dat de Duitse minister hem dat inderdaad had verzekerd. Tijdens de komende Grüne Woche in Berlijn, ‘s werelds grootste voedselbeurs, wil Bleker de zaak opnieuw bespreken met de Duitse bondsminister Ilse Aigner en landbouwministers uit de betrokken deelstaten.

Koopmans had verder kritiek op de volgens hem late melding van de problemen met dioxine aan de andere EU-lidstaten. Volgens Bleker is dat deels te wijten aan de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de bondsrepubliek en de deelstaten. “Ik denk dat hierin wel wat gewijzigd gaat worden.”

Aanstaande maandag zullen de EU-landbouwministers spreken over het dioxineschandaal. Bleker steunt het voorstel, onlangs gedaan door de Europese Commissie, om een strikte scheiding aan te brengen tussen de productie van vetten voor voedsel en veevoer en voor technisch gebruik. Het aanleggen van een ‘positieflijst’, zoals voorgesteld door Esther Ouwehand (PvdD), wees hij af.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.