Home

Nieuws 200 x bekeken

Kamer hekelt late uitbetaling toeslagrechten

Den Haag - De regeringsfracties van VVD en CDA hebben woensdag zware kritiek geuit op de in hun ogen late uitbetaling van EU-inkomenstoeslagen door de Dienst Regelingen (DR).

Dinsdag stuurde staatssecretaris Henk Bleker (ELI) een brief naar de Kamer, waarin hij zei te verwachten dat begin volgende maand zo’n 70 procent van de bedrijfstoeslagen is uitgekeerd.
Daarmee voldoet DR aan de doelstelling die Bleker de dienst heeft opgelegd.

De Kamerleden Janneke Snijder (VVD) en Ger Koopmans (CDA) vinden die doelstelling echter niet ambitieus genoeg. “Voorgaande jaren was 90 procent in december al uitbetaald”, wreef Snijder de staatssecretaris onder de neus.

Dat de vertraging zou zijn veroorzaakt door de herziening van de perceelsregistratie, daar willen beide Kamerleden niet aan. Snijder: “Boeren hebben deze zomer de gegevens moeten aanleveren. Zij kunnen het zo uitrekenen. Waarom kan Dienst Regelingen dit dan niet sneller?”

“U moet Dienst Regelingen bij de kladden grijpen”, sommeerde Koopmans in aanvulling daarop. Bleker zegde toe dat hij de Kamer rond 1 februari bericht over de voortgang met het uitbetalen.
Snijder wees er ook op dat betrekkelijk weinig bezwaren zijn ingediend op de vastgestelde toeslagen; tot nu toe hebben 62 aanvragers bezwaar gemaakt, van wie de meeste vanwege de perceelsoppervlakte en de ondergrens van het bedrag.

Bleker schrijft verder dat er nog 19 zogenoemde knelgevallen zijn door problemen met het perceelsregister. De overige 20 zijn volgens hem naar tevredenheid van de ondernemers opgelost. In 17 gevallen was daar een veldonderzoek voor nodig. In totaal hebben 4.114 boeren de oppervlakte van hun percelen na controle bijgesteld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.