Home

Nieuws 257 x bekeken

Kamer: controle veetransport en slachterij terug bij overheid

Den Haag – De controle op veetransporten en slachthuizen moet weer worden weggehaald bij de sector en in zijn geheel in overheidshanden worden gebracht.

Dat heeft een meerderheid in de Tweede Kamer dinsdagmiddag uitgesproken door een motie van Marianne Thieme (PvdD) aan te nemen. De PVV hielp de motie aan een meerderheid.

De aanneming van de motie is opmerkelijk, omdat staatssecretaris Henk Bleker eind 2010 nog het nieuwe kwaliteitssysteem QLL, voor het vervoer en verzamelen van dieren had goedgekeurd.
QLL vervangt per 1 januari de eerdere systemen Dierwaardig Vervoer, NBW-Q, Veetrans en KPD. De motie-Thieme rept enkel van het (niet meer bestaande) Dierwaardig Vervoer.

Het ministerie van ELI kon dinsdag nog niet zeggen of en hoe de motie wordt uitgevoerd.
De Kamer nam zoals verwacht ook moties aan van het CDA, die vragen te streven naar een verlaging van de tarieven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) met telkens 10 procent de komende drie jaar; en om bij het publiceren van controlegegevens duidelijk te vermelden of dit heeft geleid tot een sanctie.

Ook moties van de SP, om het aantal misstanden bij diervervoer en in slachterijen fors terug te dringen, door alle wagens uit te rusten met GPS en door permanente webcams bij slachterijen, kregen een meerderheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.