Home

Nieuws

Kamer buigt zich over aanpak Q-koorts

Den Haag - Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, komt er een een overheidsfonds voor dierziekten die ook mensen ziek kunnen maken.

Geitenhouders zullen daaraan moeten meebetalen. Tweede Kamerlid Marianne Thieme doet dat voorstel woensdag tijdens het Kamerdebat over de aanpak van de Q-koorts.

Deskundigen onder leiding van Gert van Dijk lichtten de aanpak door en kwam tot de conclusie dat de regie ontbrak en dat doortastender opgetreden had kunnen en moeten worden. Maar Van Dijk durfde niet te zeggen of de Q-koortsuitbraak dan ook anders was verlopen. De verantwoordelijke bewindslieden minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) hebben al erkend dat hun ministeries eerder hadden moeten signaleren dat de regio hulp nodig had bij de Q-koortsuitbraak.

Andere adviezen om bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid het voortouw te geven bij een crisis met een dierziekte die overslaat naar mensen en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) los te koppelen van de beide ministeries waar het nu formeel onder valt, wil het kabinet niet overnemen. Het belang van de volksgezondheid staat voorop, maar bij de bestrijding is het nodig dat beide ministeries nauw samenwerken, lieten Schippers en Bleker eerder weten.

De Q-koorts stak in 2007 in delen van Noord-Brabant de kop op en is bij vierduizend mensen vastgesteld; vijftien mensen met Q-koorts overleden. Om de Q-koortsuitbraak in te dammen, zijn sinds eind december 2009 ruim 50.000 drachtige melkgeiten gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie in grote aantallen kon vrijkomen bij een miskraam.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.