Home

Nieuws 214 x bekeken

Justitie verdenkt mengvoerfabrikant van strafrechtelijk vergrijp

Itzehoe - Het openbaar ministerie in het Noord-Duitse Itzehoe onderzoekt in hoeverre de mengvoerfabrikant Harles & Jentzsch strafrechtelijk moet worden vervolgd in het zich uitdijende dioxine-schandaal. De leiding van het bedrijf staat daarmee onder verdenking de veevoerwetgeving te hebben overtreden en zo de gezondheid van dier en mens in gevaar te hebben gebracht.

Het parket in Itzehoe werkt voor deze zaak samen met het openbaar ministerie in Oldenburg. Dit stelt onderzoek in naar een transport- en expeditiebedrijf in de Kreis Cloppenburg. Dit transportbedrijf is eigendom dan wel partner van Harles & Jentzsch.

Tegenover de krant Westfalen-Blatt heeft zakelijk leider Siegfried Sievert van dit mengvoerbedrijf erkend dat er bij de productie fouten zijn gemaakt. "We zijn er lichtvaardig van uitgegaan dat de gemengde vetzuren, die bij de productie van biodiesel uit palm-, soja-, en koolzaadolie vrijkomen, voor de voedermiddelenbereiding geschikt zij", zo citeert de Westfaalse krant Sievert, die eraan toevoegt dat als de vetten dioxine bevatten deze ook in biodiesel moeten zitten.

Mengvoerfabrikantenbond Deutscher Verband Tiernahrung (DVT) stelt in een verklaring vast dat snel duidelijkheid moet worden verschaft hoe het bedoelde gif in de vetten is beland. "Bij de verwerking van plantaardige oliën en vetten tot biodiesel komen vetzuren vrij, die normaal gesproken ongevaarlijk zijn", verklaart het DVT.

Of registreer je om te kunnen reageren.