Home

Nieuws

Jumbo wil in groenteproject verder gaan dan Milieukeur

Culemborg – Supermarktketen Jumbo start een proef met de partners The Greenery, Hessing en Groentehof om het algehele niveau van duurzaamheid van de groente- en fruitketen te verhogen. In het project moet voor elke schakel van de keten naar verbetering worden gezocht.

Bij de teelt van producten als ijsbergsla, peren, appels, rucola, veldsla en prei wordt gezocht naar verdergaande criteria dan Milieukeur. Een aantal producten van Jumbo voldoet al aan dit keurmerk, zeker product dat versneden wordt door Groentehof. ”We nemen Milieukeur als basis mee in dit onderzoek en kijken of er stappen verder te zetten zijn. We verkennen de mogelijkheden”, zegt Peter Leendertse, projectleider namens Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Opvallend is dat The Greenery betrokken is bij het project. Eerder deed de afzetorganisatie soortgelijke projecten bij Super de Boer. Na de overname van de supermarkt door Jumbo lijkt The Greenery de relatie met Jumbo hiermee aan te trekken.

Volgens Leendertse is de proef bij een tiental telers en een beperkt aantal winkels. Er wordt niet specifiek toegewerkt naar residuvrije producten. ”We willen wel ruim onder de mrl (maximale residu limiet) zitten, maar dat kan per product verschillen.”

Voor appels en peren wordt ook niet gemikt op resistente rassen. ”We kijken naar verschillende rassen. Het kan zijn dat de conclusie is dat je beter in rassenkeuze kunt sturen.”

CLM begeleidde eerder andere duurzaamheidsprojecten. Leendertse: ”We willen niet opnieuw het wiel uitvinden. Het gaat om snelle winst met simpele maatregelen, maar ook de toepassing van innovaties bij gewasbescherming.”

Of registreer je om te kunnen reageren.