Home

Nieuws

Joustra: niet vooruitlopen rol onderzoeksraad brand

Zoetermeer – Tjibbe Joustra wil in zijn laatste weken als voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT) niet vooruitlopen op het onderzoek van de onderzoeksraad voor Veiligheid naar de brand in Moerdijk.

Donderdag is deze raad onder leiding van Pieter van Vollenhove gestart met het onderzoek. Per februari wordt Tjibbe Joustra voorzitter van de Onderzoeksraad en leidt hij dat onderzoek. ”Hij volgt de ontwikkelingen wel intensief”, laat een woordvoerder van het PT weten.

Het PT heeft afgelopen week juist diverse keren kritiek geuit op het uitblijven van informatie over gevolgen van de brand voor groentetelers in de verschillende zones rondom het rampgebied. Een PT-brief aan minister Schippers werd vorige week ondertekend door PT-secretaris Michiel Gerritsen.

Met name de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) krijgt kritiek dat niet duidelijk en te laat is aangegeven welke maatregelen nodig zijn om de voedselveiligheid te waarborgen. Door die onduidelijkheid is grote schade ontstaan, omdat veel afnemers product lieten staan uit een ruimer gebied rond Moerdijk. Bij een onderzoek van de onderzoeksraad kijkt de raad ook naar de rol van inspecties. De raad onderzoekt ongevallen waarbij veel maatschappelijke onrust ontstaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.