Home

Nieuws 6 reacties

Jongeren niet bezig met duurzaam eten

Den Haag – Jongeren zijn niet bezig met duurzaam voedsel.

Ze denken nauwelijks na over wat ze eten en ze praten er met hun leeftijdsgenoten ook niet over. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI, het landbouweconomisch instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).

Niet duurzaamheid of gezondheid zijn van belang bij de keuze van het eten voor een elf- tot zestienjarige. De meeste jongeren gaan over de keuze nadenken, als ze ban zijn van eten en te dik te worden. Sommigen kiezen bewust vegetarisch of voor halal.

Duurzaamheid heeft in de ogen van jongeren sowieso nauwelijks iets met eten te maken. Als ze zelf al iets noemen in relatie tot duurzaamheid dan gaat het over korter douchen of de lampen uitdoen. Jongeren leggen de relatie niet tussen voeding en bij voorbeeld klimaatverandering.

Volgens het onderzoek zijn jongeren vooral met zich zelf bezig en met name op de korte termijn georiënteerd. Om daar verandering in te brengen moeten gezondheid en duurzaamheid vooral in verband gebracht worden met dingen die de jongeren zelf belangrijk vinden, aldus de onderzoekers. Jongeren willen niet horen wat ze moeten doen, maar ze willen wel inzicht in de consequenties van hun keuzes – het liefst in beeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Er is geen duur onderzoek van het LEI nodig om dit vast te stellen. Het is immers VAN ALLE TIJDEN dat jongeren niet nadenken over de toekomst die verder dan één proefwerk, joint, breezer, date, compugame, film of vakantie voor hen ligt. En over voedsel nadenken? "Hoezo? Dat eet je toch gewoon op. En straks weer. En morgen ook. Doe een beetje normaal zeg!" Het is nou juist de taak van ouderen om de jeugd bewust te maken van de Eindigheid van Alles! Dat begint bij een gezonde, uitgeballanceerde en vooral ook Duurzame en Verantwoorde voeding. Zoiets hoort feitelijk als vanzelfsprekende leerstof in het takenpakket van basis- en middelbaar onderwijs. Maar onder de huidige regering zal dat er wel niet van komen.

 • no-profile-image

  Er is geen duur onderzoek van het LEI nodig om dit vast te stellen. Het is immers VAN ALLE TIJDEN dat jongeren niet nadenken over de toekomst die verder dan één proefwerk, joint, breezer, date, compugame, film of vakantie voor hen ligt. En over voedsel nadenken? "Hoezo? Dat eet je toch gewoon op. En straks weer. En morgen ook. Doe een beetje normaal zeg!" Het is nou juist de taak van ouderen om de jeugd bewust te maken van de Eindigheid van Alles! Dat begint bij een gezonde, uitgeballanceerde en vooral ook Duurzame en Verantwoorde voeding. Zoiets hoort feitelijk als vanzelfsprekende leerstof in het takenpakket van basis- en middelbaar onderwijs. Maar onder de huidige regering zal dat er wel niet van komen.

 • no-profile-image

  Herkauwer, Jij hebt schat het beeld van jongeren in zijn algemeenheid wel heel erg laag in.
  Uit ervaring kan ik je wel zeggen dat je er een heel eind naast zit.

 • no-profile-image

  Jagertje, ik heb het over de modale hedendaagse jongeren en niet over jachtslachtoffers die vanaf hun zuigelingtijd kiloknalvlees uit de wilde keuken door het strottenhoofd geperst kregen. Dat worden namelijk allemaal Benny Jolinkjes!

 • no-profile-image

  Jagertje ik wil graag gepast afscheid van jou nemen. Als je mij jouw e-mailadres stuurt dan krijg je per kerende post een heel virtueel album vol compromitterende jachtstatieportretten. Met wat zoekwerk kun je mijn adres makkelijk vinden. Anders stuur je er jouw trouwe digitale viervoeter maar achteraan. Onze wegen scheiden hier, want in een medium dat onwelgevallige teksten wist, hele fora zoekgemaakt heeft en niet reageert op klachten of vragen van vaste lezers/deelnemers, heb ik niks meer te zoeken of te vinden.Mocht je dezer dagen weer drachtige reegeiten gaan afknallen, stop dan liefst drie kogels tegelijk in jouw buks. Dan wordt het ten miste zéker geen Te Kort Schot! Het verga je minder goed! Groet. Spotvogel!

 • no-profile-image

  Herkauwer, je mot vanzelf helemaal geen afscheid nemen van dat jagertje, want die doodschieter heb d'r voor gezorgd dat de redaktie een lerp info over jachttoestanden en namen van jagers heb gewist. Maar volgens mij bennen we van hem af, want hij is vanochtend op jachtreis vertrokken. Naar Tunesië!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.