Home

Nieuws 4 reacties

'Jonge boeren van belang voor voedselzekerheid EU'

Straatsburg – Administratieve lasten mogen jonge boeren niet belemmeren om boer te worden. Dat zegt de Roemeense Europarlementariër Daciana Sarbu.

In een rapport benadrukt ze het belang van jonge boeren voor de borging van voedselzekerheid in de toekomst. In 2020 dreigt het aantal boeren in de EU met 4,5 miljoen te zijn afgenomen ten opzichte van het huidige aantal.

De Europese organisatie voor jonge boeren, Ceja, reageert positief op een rapport van Sarbu. ”We zijn blij dat in het rapport de vergrijzing onder de boeren wordt erkend. Om ervoor te zorgen dat er voldoende jonge ondernemers actief blijven, is het strategisch belangrijk om behoud van jonge ondernemers hoog op de prioriteitenlijst te zetten”, aldus Ceja-voorzitter Joris Baecke.

Hij pleit voor een speciaal maatregelenpakket voor jonge boeren in het Europese landbouwbeleid na 2013. ”Met het vooruitzicht dat de komende tien jaar 4,5 miljoen boeren stoppen, hebben we te maken met een demografische tijdbom”, aldus Baecke.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Brussel wordt wakker

 • no-profile-image

  Eerst maar eens stoppen met boeren behandelen alsof het vijfderangs burgers zijn. Niemand heeft zin om het pispaaltje te zijn. Er zal eerst weer waardering moeten komen.

 • no-profile-image

  Wil de politiek de voedselvoorziening veilig stellen, via een gezonde boerenstand, is op de eerste plaats een vergoeding nodig, die de jonge boer de mogelijkheid geeft om een gelijkwaardig leven te leiden aan zijn leeftijdgenoten elders in de maatschappij. De andere weg die de politiek kan inslaan, is de voedselvoorziening in handen geven van het groot kapitaal, die via plantageachtige landbouw of via industriele weg het voedsel produceert. Maar als de politiek in samenspraak met landbouworganisaties, niet verder komt dan wat financiele steun bij overname, zal de boerenstand achter uit hollen als de baby boom generatie de sikkel aande wilgen hangt. Overal ter wereld loopt het aantal mensen die een landbouwopleiding volgen terug. Hoe denkt de plotiek deze trend te keren? Gaan we robotiseren, dan is het groot kapitaal brood nodig.

 • no-profile-image

  Dat komt ervan zoals ze de boeren de afgelopen jaren hebben laten verrekken! Ook mede schuld is de LTO. Daar heb ik geen goed woord voor over. Effin laat ik me maar niet verleiden tot straat taal. De goede lezer begrijpt precies wat ik met de LTO bedoel. Gewoon een verlengstuk van de ambtenarij !

Of registreer je om te kunnen reageren.