Home

Nieuws

Internationaal pleidooi voor betere industriegroenteprijzen

Doetinchem – Boerenorganisaties in Noord-Frankrijk, België en Nederland pleiten voor hogere prijzen voor industriegroente. In een gezamenlijke oproep pleiten LTO-werkgroep Industriegroente, de Belgische Boerenbond en het Franse Cenaldi voor terugkeer naar het prijsniveau van 2008.

Het is voor het eerst dat Nederlandse en Belgische telers met de Franse partij een prijssignaal afgeven. Voor erwten willen ze een prijsstijging van meer dan 20 procent, laat de Belgische Boerenbond weten. De verwerkers proberen percelen te contracteren voor een maximaal 15 procent hogere prijs.

Volgens de Boerenbond lijkt het erop dat weinig telers hierop ingaan. ”We verwachten dat ze niet elke vraag kunnen invullen met de contracten.” Dat is cruciaal om verdere stijgingen af te dwingen.
De Nederlandse werkgroep Industriegroenten bevestigt het gezamenlijke standpunt, maar onderstreept dat het geen officieel LTO-standpunt is. Verdere details over de oproep noemt de werkgroep niet.

Volgens de Belgische Boerenbond is ook over andere teelten geen overeenstemming met verwerkers. Op basis van het prijsniveau van 2008 is een stijging nodig van 6 tot 10 procent. De woordvoerder: ”De biedingen liggen nu 2 tot 4 procent onder het niveau van wat het moet zijn.”
Nederlandse verwerkers zullen de Belgische concurrenten volgen, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.