Home

Nieuws

Instituut Agrarisch Recht: schade moeilijk te verhalen

Wageningen – De schade die veehouders ondervinden als gevolg van het met dioxine vervuilde veevoer is moeilijk te verhalen.

Dat zegt Willem Bruil van Instituut Agrarisch Recht. ”Als er een aanwijsbare veroorzaker is van de schade, kan daar de schade verhaald worden. Maar als veel bedrijven bij hetzelfde bedrijf zullen aankloppen voor een schadevergoeding, zal het schuldige bedrijf failliet gaan en dan is er geen schadevergoeding te halen”, legt Bruil uit. In de productieketen is dit probleem vaker ter sprake gekomen. Hierdoor wordt gewerkt aan een systeem van ketenaansprakelijkheid.

In Duitsland zijn inmiddels meer dan 4700 bedrijven geblokkeerd omdat er mogelijk veevoer is geleverd met een verhoogd dioxine gehalte.

Bij de ruim 4700 bedrijven die in Duitsland geblokkeerd zijn omdat er mogelijk dioxine in het veevoer zit, zijn mogelijk ook bedrijven geblokkeerd waar geen dioxine in het voer zit. ”Voor deze bedrijven is het lastig om de schade als gevolg van de blokkade te verhalen. Daarvoor moet je bewijs hebben dat de maatregel van blokkade onterecht was. Dat lijkt mij in dit geval erg lastig”, aldus Bruil. Hij benadrukt dat consumenten die ziek worden door de consumptie van producten met een verhoogd dioxinegehalte de meeste schade lijden.

”De schade van een paar dagen bedrijfsblokkade valt ook onder bedrijfsrisico.”

Of registreer je om te kunnen reageren.