Home

Nieuws

Iets meer slachtingen varkens in 2010

Zoetermeer – In Nederland zijn vorig jaar 13,9 miljoen varkens geslacht. Dat is iets meer dan in 2009. Toen was het aantal slachtingen 13,7 miljoen.

Deze cijfers heeft het Productschap Vee en Vlees bekend gemaakt tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in Zoetermeer.

Nederland produceerde 1,287 miljoen ton varkensvlees (gewicht met been). Een jaar eerder was dat 1,280 miljoen ton. Vooral het eerste halfjaar was het aantal slachtingen groter dan een jaar geleden. In het tweede halfjaar is er beduidend minder geslacht. De export van varkensvlees was vergelijkbaar met die van vorig jaar op een niveau rond de 840.000 ton. Ook de import van varkensvlees is nauwelijks veranderd. Die ligt in de orde van grootte van een 250.000 ton.

Nederland exporteerde vorig jaar 4,5 miljoen stuks vleesvakrens. Dat is evenveel als vorig jaar. De export van biggen groeide van 6 miljoen stuks naar 6,4 miljoen stuks. 51 procent van de biggen ging naar Duitsland. Secretaris Jos Jongerius van het PVV benadrukte dat het hierbij gaat om voorlopige cijfers. Het lijkt er op dat vooral het aantal slachtvarkens nog kan veranderen doordat de I en R registratie niet helemaal correct is geweest, aldus Jongerius.

Het totale vleesverbruik per hoofd daalde in 2010 van 86,5 naar 86,3 kilo per hoofd. Het verbruik van pluimveevlees daalde van 23,1 naar 22,8 kilo. Dat van varkensvlees steeg licht van 41,7 naar 41,8 kilo. Ook de consumptie van rund en kalfsvlees ging iets omhoog van 19,2 naar 19,3 kilo. De consumptie van andere soorten vlees ging van 2,5 kilo naar 2,4 kilo per hoofd.

Of registreer je om te kunnen reageren.