Home

Nieuws 220 x bekeken

Hoog water leidt tot overlast

Roermond – Het hoge water in Limburg veroorzaakt beperkte overlast voor boeren en tuinders. 

Dat meldt de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). ”Enkele laaggelegen bedrijven zijn door het water moeilijk bereikbaar en hier zullen ook kelders vollopen. Dit komt bij deze bedrijven vaker voor bij hoogwater”, aldus een woordvoerder van de LLTB. Veehouders hebben hun vee uit de uiterwaarden moeten halen en enkele laaggelegen percelen komen onder water te staan. ”Maar in de meeste gevallen zijn de gewassen van het land, dus zal de schade beperkt blijven”, aldus LLTB.
Bij het Midden-Limburgse Kessel zijn enkele mensen en hun vee van twee boerderijen geëvacueerd vanwege het stijgende water. De bedrijven liggen in de uiterwaarden en lopen altijd risico bij hoogwater. Rondom de boerderijen zijn nooddijken aangelegd.

Het buurtschap de Weerd bij Roermond is door het water helemaal afgesneden van de buitenwereld. Alleen per boot is het buurtschap nog bereikbaar. De hulpdiensten hebben maandag een boot ingezet van Duitse hulpverleners om mensen te vervoeren. Het water is inmiddels in enkele woningen in de Weerd gelopen. Itteren en Borgharen in het zuiden van de provincie waren maandag weer per weg te bereiken.

Waterschap Rijn en IJssel heeft bij Herwen de Geitenwaard onder water gezet om meer ruimte voor het water te creëren. ”Als het Waterschap het water nu niet gecontroleerd zou inlaten, zouden deze uiterwaarden een halve dag later spontaan overstromen, maar dan met veel grotere risico’s op beschadiging van de zomerkaden”, aldus het Waterschap.

Verscheidene veren op de Nederrijn, IJssel en Waal zijn vanwege hoog water uit de vaart genomen. Rijkswaterstaat verwacht bij de Rijn geen problemen. Het peil blijft hier ver beneden het hoogste peil in 1995.

Of registreer je om te kunnen reageren.