Home

Nieuws 261 x bekeken

Hoge waterstanden lijken te stabiliseren

Rijswijk – Het zuiden en oosten van het land waren ook vandaag in de ban van de hoge waterstanden op de rivieren.

Op verschillende plekken liepen kades, lagergelegen straten of fietstunnels onder water. Waterschappen troffen voorzorgsmaatregelen door in overloopgebieden de extra toestroom van water op te vangen. De hoge waterstanden lijken te stabiliseren.

In Deventer raakte vrijdagochtend de Wellekade overstroomd. De IJssel kwam op gelijke hoogte met de kademuur. Met behulp van grote zandzakken zijn in twee straten richting de binnenstad noodkeringen gemaakt. Het hoogwater leidde niet tot problemen. De laatste keer dat de Deventer kade onderliep, was in 2003.

Het waterschap Rijn en IJssel zet een overloopgebied bij Bredevoort in de Achterhoek in om overtollig water uit de rivieren Boven-Slinge en Oude IJssel op te vangen. Het peil in die rivieren is sinds woensdag met 30 centimeter gestegen. De maatregelen moeten wateroverlast in Bredevoort en Aalten voorkomen. In het overloopgebied is ruimte voor een miljoen kubieke meter water.

Het waterschap is ook attent op de Rijn, maar verwacht daar geen problemen. De Rijn stijgt maandag naar verwachting richting 16 meter boven NAP. Pas bij een voorspelling van 16,15 meter boven NAP bij Lobith is er sprake van beperkte dijkbewaking.

In het zuiden van het land eist de hoge waterstand in de Maas zowel in Zuid-Limburg als in Noord-Brabant extra aandacht. Door het hoge water stroomde sinds donderdagmiddag bij Drimmelen (Noord-Brabant) voor het eerst het nieuwe overloopgebied Zuiderklip in het hart van Nationaal Park de Biesbosch vol. De verwachting is dat het Maaswater nog stijgt en zeker tot en met het weekeinde hoog blijft.

Het waterpeil in rivieren en in de omgeving van Den Bosch schommelt. In de loop van vrijdag zakte het waterpeil, maar de verwachting is dat het door neerslag maandag en dinsdag nog licht zal stijgen. Het water zal evenwel niet meer zo hoog komen als donderdag, toen de hoogste waterstand werd gemeten. Donderdag werd het Helvoirts Broek in gebruik genomen als overloopgebied om te voorkomen dat er wateroverlast ontstaat voor de gevangenis in Vught.

Het waterschap Aa en Maas laat de komende tijd het water in de binnenstad van Den Bosch gecontroleerd zakken om te voorkomen dat de kades en muren van de Binnendieze bezwijken door het drukverschil.

Ook de waterstand van de Maas bij het meetpunt Sint Pieter in Maastricht stabiliseert. Rond het middaguur bedroeg het waterpeil 46,10 meter boven NAP. Rijkswaterstaat kondigde aan dat het peil de komende 24 uur op deze waterstand blijft. Afgelopen zondag werd in Maastricht de hoogste stand van 47 meter boven NAP gemeten.

De Roer bij Vlodrop daarentegen stijgt nog steeds en zal 10 centimeter hoger uitkomen dan afgelopen weekeinde. Om 9.00 uur had de Roer een afvoer van 127 kuub per seconde. Vrijdagmiddag laat bereikt deze afvoer bij Vlodrop een piek met een snelheid van 135 kuub per seconde. Daarna daalt de waterstand van het regenriviertje weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.