Home

Nieuws

'Groentetrend gastronomie verbetert positie telers'

Amsterdam - Telers kunnen binnen vijf jaar profiteren van een groeiende populariteit van groente.

Nieuwe concepten in de horeca zetten groenten steeds vaker centraal. Consumenten vragen om eerlijke ambachtelijke groente die een centrale rol krijgen in menu’s. Die groeiende belangstelling van voedselbereiders voor groente zal merkbaar worden voor telers, zegt trendwatcher Hans Steenbergen bij de opening van horecabeurs Horecava.

Op radio 1 deed hij maandagochtend zijn voorspelling over trends op voedingsgebied. Als voorbeeld noemt hij boerenkool. De groente speelt een belangrijke rol in een nieuw restaurantconcept dat om moderne stampotvarianten draait. Steenbergen ziet de ontwikkeling voortvloeien uit de slow foodbeweging, rondom duurzame ambachtelijke productie: "Het verhaal achter het product wordt steeds belangrijker. Het draait niet alleen meer om het voedsel, maar ook om de voedselbeleving. De consument wil dat naast zijn maag ook zijn geweten - de vierde 'g' na gemak, gezond en genieten - wordt gevoed."

Die toenemende vraag zal doorwerken in de opbrengstprijs, verwacht hij. "Telers worden de nieuwe VIP’s: very important producers. Als zij de consument uit kunnen leggen dat ze respect tonen voor people en planet, dan volgt automatisch de derde p, die van profit. Het is een vorm van fair trade, maar dan op lokaal niveau", stelde Steenbergen eerder in Uienmagazine.

Of registreer je om te kunnen reageren.