Home

Nieuws

Groenten rondom Moerdijk niet vrijgegeven door RIVM

Breda – Het RIVM raadt voorlopig af groente te eten van percelen uit een straal van 10 kilometer rondom Moerdijk.

Dat zei burgemeester Arno Brok van Dordrecht dinsdag op de persconferentie over onderzoek naar de gezondheidsrisico’s na de brand in Moerdijk.

Volgens Brok is er in gewas in die straal van 10 kilometer dioxine aangetroffen, maar liggen de niveaus niet boven het niveau dat ook in andere delen van Nederland in de winter wordt gemeten. Toch blijft het eerdere oogstadvies voorlopig van kracht en kunnen telers uit dit gebied naar verwachting nog steeds geen product afzetten.

Het RIVM heeft nog onvoldoende gegevens van metingen van gewas in een grotere zone van 60 kilometer rondom het gebied. Dat betekent dat de onduidelijkheid voor deze telers ook blijft bestaan. Onduidelijk is wanneer de adviezen wel volgen voor telers uit het gebied.

Dat het RIVM deze straal van 60 kilometer noemt is nieuw. Onduidelijk is of dit consequenties heeft voor afzetorganisaties en supermarkten die zelf kleinere gebieden hebben aangewezen waarvoor product voorlopig niet uitgeleverd wordt.

Het Productschap Tuinbouw laat in een reactie weten dat het duidelijkheid wil wat het RIVM-advies betekent voor telers rondom Moerdijk. Het voorlopige advies geeft geen helderheid of telers hun product nog mogen afzetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.