Home

Nieuws 245 x bekeken

Groente uit wijde omtrek Moerdijk mag weer

Den Haag - In het gebied dat op meer dan 10 kilometer afstand ligt van de plaats waar de brand in Moerdijk plaatshad, mag het vee weer naar buiten en mag de groente van het land weer worden gegeten.

Binnen een straal van tien kilometer rondom de rampplek blijven de beperkingen van kracht.

Daar is het wachten nog op de uitkomst van aanvullende metingen naar de vervuiling die de brand bij het bedrijf Chemie-Pack heeft aangericht. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag bekendgemaakt. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zei in debat met de Tweede Kamer dat alles in het werk wordt gesteld om ervoor te zorgen dat maandag duidelijkheid kan worden gegeven over het gebied binnen 10 kilometer van de brandhaard.

In plaatsen op meer dan 10 kilometer afstand van de brand kunnen kinderen gewoon buiten spelen en kan er veilig worden gebruikgemaakt van sportvoorzieningen. Voor mensen binnen 10 kilometer van Moerdijk blijft het advies dus gelden. Telers mogen gewassen wel oogsten en opslaan, maar niet in de handel brengen.

De brand brak twee weken geleden uit bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. De rookwolk dreef over vier vijfde deel van Nederland. Voor zo ver bekend zijn tot in Gouda roetdeeltjes gevonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere onderzoeksinstanties deden in de dagen die volgden uitgebreid onderzoek of de volksgezondheid door de brand in gevaar was gekomen.

Nu duidelijk is dat in het gebied op meer dan 10 kilometer van de brandhaard alle beperkingen zijn opgeheven, gaf Bleker aan dat hij wil weten of hij mogelijk ook al eerder die duidelijkheid had kunnen hebben. Op vragen van de Kamer gaf hij aan dat hij het nog te vroeg vindt om al te praten over mogelijke schades en de vergoeding daarvan. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) maakte eerder onomwonden duidelijk dat hij de brand een ramp vindt. Diverse fracties wilden daarom weten wat Bleker gaat doen. Hij wil echter eerst meer informatie hebben over de gevolgen en schades door de brand: ,,Het is nu nog te vroeg om daarop vooruit te lopen''.

Of registreer je om te kunnen reageren.