Home

Nieuws

Graannoteringen HPA kruipen naar record 2008

Den Haag – De mais- en tarwenoteringen van het HPA liggen nog 8 euro onder het record van februari 2008. Gerst is nog 28 euro verwijderd van het oude record.

Half februari 2008 noteerde het HPA 252 euro per ton tarwe, mais of gerst, franco Rotterdam. Deze week liggen de EU-notering voor mais en voertarwe op 244 euro en voor voergerst op 224 euro.

De graanprijzen stegen in augustus vorig jaar fors nadat Rusland een exportverbod afkondigde vanwege een tekort aan graan. Het exportverbod geldt tot 1 juli.

Maar een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat Rusland dit jaar niet meer op de wereldgraanmarkt verschijnt. ”De overheid zal na de slechte oogst van 2009 eerst de graanvoorraden willen aanvullen.”

Rusland oogstte vorig jaar 62,5 miljoen ton graan. In 2009 is 94,1 miljoen ton geoogst en het jaar ervoor een record van 105,7 miljoen ton graan. In 2007 is 79,8 miljoen ton van de akkers gehaald.
Volgens de woordvoerder verbruikt Rusland jaarlijks ruim 77 miljoen ton graan.

”Het land heeft een interventievoorraad van 8 miljoen ton graan. De vrije voorraad is ongeveer even groot. Rusland moet dit jaar zeker 90 miljoen ton graan oogsten om de voorraden op peil te brengen. Dat halen ze niet. Het inzaaien van wintergraan gebeurde onder te droge omstandigheden. Er is slecht zaaizaad gebruikt en veel boeren hebben geen geld om te investeren in kunstmest en bestrijdingsmiddelen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.