Home

Nieuws 216 x bekeken

Geothermie steeds dichterbij voor Emmense tuinbouw

Assen - Het winnen van geothermie in de Emmense tuinbouw komt steeds dichterbij.

Tuinders, gemeente Emmen en de provincie Drenthe hebben een intentieverklaring ondertekend om samen geothermie te benutten als nieuwe energiebron. Warm water uit de diepe ondergrond wordt gebruikt voor een duurzame energievoorziening in de tuinbouwgebieden.

Acht tuinders uit Erica zijn hiervoor verenigd in de werkgroep Aardwarmte Erica. Met het Energiebureau Zuidoost-Drenthe onderzoeken ze onder andere de mogelijkheden van een lokaal warmtenet, de koppeling met een biovergister en regionale bronnen van CO2, benodigd voor de productie en kwaliteit van gewassen. Gemeente en provincie ondersteunen financieel en vergunningtechnisch.

De provincie en gemeenten hebben de aardwarmte daarom gebiedsgericht opgepakt, zodat meerdere partijen optimaal gebruik kunnen maken van de heetwaterbel. De verwachting is dat tuinders die aardwarmte tientallen jaren kunnen gebruiken als CO2-neutrale energiebron. Het betekent voor de tuinders constante energiekosten voor kasverwarming.

Of registreer je om te kunnen reageren.