Home

Nieuws

Geitenmelkprijs verder omhoog

Zoetermeer – De geitenmelkprijs klimt langzaam weer omhoog. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse prijsvergelijking voor geitenmelk van het Productschap Zuivel.

Werd over de maand oktober nog een gemiddeld voorschot van € 38,09 per 100 kilo betaald, in december 2010 was dat al gestegen tot € 42,60 per 100 kilo exclusief btw. De prijs is berekend voor een bedrijf met een gemiddelde jaarleverantie van 600.000 kilo.

De hogere voorschotprijzen voor geitenmelk in november en december zijn deels het gevolg van seizoenstoeslagen, maar een toenemend aantal bedrijven betaalde ook meer geld uit voor vet en eiwit. Zowel CBM, als Amalthea en De Jong verhoogden hun vetprijzen. BGNN en de Bettinehoeve hielden hun vet- en eiwitprijzen gelijk. Tegenover deze bedrijven stonden Henri Willig en HGM, die hun vet- en eiwitprijzen juist verlaagden.

Gemiddeld hebben de zeven grotere geitenmelkverwerkers over vorig jaar een voorschotprijs betaald van € 37,27 per 100 kilo. Dat is € 7,45 minder dan het gemiddelde voorschot over 2009. Dat bedroeg toen € 43,72.

De definitieve melkprijs van alle zeven verwerkers kwam over 2009 uit op een bedrag van € 43,69, 3 cent minder dan het voorschot. Bij Amalthea, dat in het afgelopen jaar een doorstart maakte, werd over 2009 een bedrag van € 3,87 teruggevorderd van het voorschot. Daartegenover stond dat de leveranciers van BGNN juist een forse nabetaling van € 2,14 per 100 kilo ontvingen. Daarmee werd deze vereniging, die levert aan CZ Rouveen, ook meteen de beste uitbetaler met een definitieve melkprijs van € 46,07.

Of registreer je om te kunnen reageren.