Home

Nieuws

Fruittelers willen overleg over dwangsom anti-hagelkanon

Dreumel – Een groep van vijf fruittelers in Dreumel wil met de gemeente West Maas en Waal praten over toelating van de anti-hagelkanonnen.

Twee fruittelers krijgen van de gemeente een dwangsom van 2.000 euro voor elke keer dat hij gebruik maakt van zijn anti-hagelkanon. ”Het is nog een voornemen voor dwangsom, we willen met de gemeente in overleg om een oplossing te vinden”, zegt fruitteler Paul Cruijsen uit Dreumel. Hij is één van de betrokken vijf fruittelers, die in de gemeente twee kanonnen willen gebruiken.

De gemeente ziet geen mogelijkheden om het gebruik van anti-hagelkanonnen te legaliseren. Volgens een woordvoerder hebben de telers de kanonnen ook nooit gemeld bij de gemeente en zijn er klachten ontvangen. De gemeente wil een geluidsonderzoek van telers ontvangen om te bepalen of een vergunning kan worden afgegeven.

Cruijsen hoopt dat aandacht van de landelijke politiek voor inpassing van wetgeving van anti-hagelkanonnen hierin verandering kan aanbrengen.

Bovendien is er een nertsenfarm gevestigd in de nabijheid van percelen van de Dreumelse fruitteler. De fokker is bang dat het lawaai voor onrust onder zijn dieren zorgt, wat nadelig is voor de fokresultaten. Cruijsen weerspreekt dat. ”Het is niet op feiten gebaseerd. Het is de bedoeling dat het kanon één keer per jaar wordt gebruikt. We hebben 24 uur per dagondersteuning van Meteocinsult. Als het goed is, merk je niets van het kanon.”

Of registreer je om te kunnen reageren.