Home

Nieuws 307 x bekeken

Fruitexport Rusland plust dankzij peer

Den Haag - De groenten- en fruitexport naar Rusland laat over het jaar 2010 een licht positieve ontwikkeling zien ten opzichte van 2009.

Dat blijkt uit de voorlopige exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). Vooral peer deed het goed.

Uit een gedetailleerd exportoverzicht van het KCB* blijkt dat de groentenexport over de eerste 11 maanden van 2010 iets is afgenomen. De fruitexport daarentegen laat een flinke groei zien.

Tot en met november lag het totaalvolume fruit, bestemd voor de Russische markt, op ruim 52.000 ton. Dat is ruim 15.000 ton meer dan in 2009. Dit is vooral te danken aan de enorme toename van de hoeveelheid peer. Dat volume steeg naar een kleine 39.000 ton, ten opzichte van een kleine 24.000 ton in 2009.

Peer is samen met appel verreweg het belangrijkste fruitexportproduct. Appel deed het in 2010 een stuk minder goed, zo blijkt uit de KCB-statistieken. De appeluitvoer daalde met een kleine 1.000 ton naar een totaal exportvolume van 12.800 ton.

De groentenexport laat een lichte afname zien. Dat zit hem vooral in de gedaalde uitvoer van de glasgroenten. Het grootste exportproduct, tomaat, daalde in volume met 5.000 ton tot een totaal van 12.500 ton. Ook paprika daalde met een vergelijkbaar volume naar 8.700 ton. Aubergine liet eveneens een lichte daling zien. Alleen komkommer steeg licht, maar dat volume is nauwelijks noemenswaardig.

In de vollegrondsgroenten deed de productgroep wortelen en rapen goede zaken met Rusland. De uitvoer verdubbelde tot een totaalvolume over de eerste elf maanden van 9.600 ton.

De totale export over de eerste elf maanden van 2010 ligt beduidend hoger dan gemeten over diezelfde periode in 2009. In totaal ging er ruim 97.000 ton de Russische grens over. Met de maand december erbij zal 2010 daarbij zeker een exportrecord gaan boeken.

*) Sinds 17 mei accepteert Rusland formeel geen keuringscertificaten van het KCB meer. De registratie van de uitvoer naar Rusland wijkt vanaf dat moment af van die in de voorgaande jaren. In augustus is het KCB begonnen om de export naar Rusland zonder KCB-certificaat in kaart te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.