Home

Nieuws 250 x bekeken

Friesland wil inzetten op energieproductie landbouw

Leeuwarden – De provincie Friesland wil dat de landbouw zich verder kan ontwikkelen als energieleverancier. Dat schrijft de provincie in een petitie aan de Tweede Kamer. ”De plannen sluiten naadloos aan bij de ambitie van het Rijk”, aldus de provincie, die ook de watertechnologiesector verder wil uitbouwen.

”Restproducten van de zuivelsector zijn uitstekend te gebruiken als grondstof voor brandstoffen. Hergebruik van restwarmte van Royal FrieslandCampina kan voorzien in 33 tot 50 procent van de energiebehoefte van Leeuwarden”, aldus Friesland. De provincie wijst erop dat er nu al groen gas uit rundveemest gebruikt wordt als transportbrandstof.

”Met restmateriaal uit de ene sector voorkomen we uitstoot door een andere sector. Hierdoor kan de zuivelsector het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen”, staat in de petitie. Verbreding van de melkveehouder naar energieproducenten zorgt ervoor dat del landbouw een belangrijkere positie krijgt in de economie.

De provincie Friesland pleit ervoor om het noordelijke Energy Valley als Economisch topgebied aan te wijzen om de landbouw als energieleverancier verder te helpen. Ook wil de provincie een deel van het geld dat beschikbaar komt door het afblazen van de Zuiderzeelijn wordt geïnvesteerd in de Dairy Campus. Deze campus is gericht op vernieuwing in de melkveehouderij en moet een internationale toppositie op het gebied van zuivelkennis krijgen en behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.