Home

Nieuws

Fransen willen contracten bij start seizoen laten ingaan

Parijs – Het Franse ministerie voor landbouw beoogt de nieuwe contracten voor de groente- en fruitsector bij het begin van het seizoen op 1 maart in te laten gaan.

Voor de melksector wordt dat een maand later als het nieuwe melkjaar van start gaat. Het ministerie heeft op Oudejaarsdag nadere bijzonderheden over de contracten gepubliceerd.

Uitgangspunt is dat de primaire producent en de koper van zijn producten een afnamecontract voor langere tijd afsluiten. Het ministerie denkt daarbij aan vijf jaar voor melk en drie jaar voor groente of fruit. Op die manier moet de boer of tuinder ook voor langere periode zekerheid over de afzet en vergoeding van zijn product krijgen terwijl verwerkende bedrijven of winkeliers tegelijkertijd meer leverzekerheid kunnen krijgen.

De contracten moeten onder meer bepalingen bevatten voor de te leveren hoeveelheid, de geldende prijs of prijsmechanismen en de manier waarop overschotten of tekorten worden behandeld. Het ministerie gaat er van uit dat de sectororganisaties de komende weken voorbeeldcontracten gaan opstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.