Home

Nieuws 203 x bekeken

Franse voedingsbedrijven kloppen aan bij Sarkozy

Parijs – De organisatie van Franse voedingsbedrijven Ania heeft in een brief aan president Nicolas Sarkozy geklaagd dat de grote winkelbedrijven 'systematisch weigeren om de door de voedingsindustrie gevraagde prijsverhogingen te accepteren'.

Volgens de Ania komt de financiële stabiliteit van veel bedrijven in de sector daardoor in gevaar.
De Association nationale des industries alimentaires stelt dat, gezien de wereldwijde tekorten, duurdere kosten voor grondstoffen en vooral ook voor energie onvermijdelijk zijn. Daarnaast gaan ook de verpakkingskosten, belastingen en heffingen zoals de verpakkingsbelasting voortdurend omhoog. "De gevolgen van die kostenverhogingen kunnen niet alleen worden opgevangen door de voedingsindustrie of de boeren, anders lopen we het risico dat de waarde en werkgelegenheid van de sector verloren gaat."

De voedingsbedrijven voeren juist deze weken hun jaarlijkse prijsonderhandelingen met de grote winkeliers. De nieuwe prijzen moeten dan per 1 maart ingaan. De voedingsindustrie gaat daarbij uit van prijsverhogingen met 5 tot 8 procent terwijl de winkeliers hun inkoopprijzen zoveel mogelijk op hetzelfde niveau willen houden. Volgens de federatie van winkel- en distributiebedrijven 'is er ook nog geen reden voor alarm.' "De onderhandelingen zijn aan de gang en we hebben nog een maand de tijd. We zitten in een conjunctuur die een beetje moeilijker is dan normaal door de toename van de grondstofprijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.