Home

Nieuws 234 x bekeken 2 reacties

Franse vleessector dient klacht in tegen Duitsers

Parijs – De Franse vleessector heeft een officiële klacht over Duitsland bij de Europese Commissie neergelegd. Volgens de Fransen zorgen de Duitsers voor oneerlijke concurrentie door te lage arbeidskosten.

De Fransen stellen in hun klacht over zogenoemde sociale dumping dat er in de Duitse slachthuizen massaal buitenlandse werknemers tegen lagere lonen aan de slag zijn.

De Franse land- en tuinbouw protesteert al tijden tegen de lagere lonen in Duitsland. Het ‘actiecomité tegen sociale dumping in Europa’, dat wordt geleid door de vleesorganisatie SNIV, heeft dat nu in een formele klacht aan Brussel voorgelegd.

Volgens het comité gaat het om werkers uit Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Oekraïne en zelfs uit Rusland, die veel minder betaald krijgen dan hun Duitse collega’s. "Die praktijken zorgen voor een belangrijke verstoring van de concurrentie op de vleesmarkt en begunstigt de Duitse bedrijven’’, aldus voorzitter Pierre Halliez van het comité.

De Fransen stellen dat de Europese richtlijn voor tijdelijke arbeid voorschrijft dat alle werknemers, ongeacht het land van herkomst, volgens de regels in het land van tewerkstelling worden betaald. Frankrijk zelf legt de richtlijn ook op die manier uit. ‘’Dat leidt er toe dat een werknemers in ons land 20 euro per uur moet kosten, terwijl dat in Duitsland op 7 euro per uur uit kan komen’’, zegt Halliez.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Naast de overproductie van varkens is dit nu precies waar het om draait !!

  • no-profile-image

    We hebben onze mond vol over vrije handel en één Europa. De Nederlandse en Belgische varkens gaan en masse naar Duitsland. Niet omdat de Duitsers zelf behoefte aan dat vlees. Nee, omdat zij, gesteund door de Duitse overheid, mensen voor € 5 per uur aan het werk mogen zetten, zodat de Duitse slachterijen daarna hun vlees weer voor dumpprijzen terug kunnen verkopen aan de Belgische en Nederlandse supermarkten. Is dit dan fair ?? De Nederlandse varkenshouderij maar ook de Nederlandse vleesindustrie gaat er door naar de haaien !!! Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van een vrije markt, maar dan wel "gelijke monniken, gelijke kappen". Op zich heb ik er dus geen probleem mee dat er Nederlandse varkens naar Duitsland gaan. Maar we schieten in onze eigen voet als daarna de Duitsers het vlees van de bij ons gekochte varkens gaan dumpen bij de Nederlandse en Belgische (c.q. Franse) supermarkten. Een negatieve spiraal, waarvoor de prijs uiteindelijk door de Nederlandse varkenshouder wordt betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.