Home

Nieuws

Franse varkenshouders lijden zwaar verlies

Parijs – De meeste Franse varkenshouders lijden zwaar verlies. Voor een fokkerij met 100 zeugen komt dat momenteel uit op 9.000 euro per maand.

Ongeveer één op de zeven varkenshouders is al opgehouden met het betalen van de rekeningen en zal dus binnenkort failliet moeten gaan.

Dat stelt de bond van Franse varkenshouders FNP, die eind vorige week spoedoverleg heeft gevoerd met minister van landbouw Bruno Le Maire. De bewindsman heeft daarbij toegezegd de problemen verder in Brussel onder de aandacht te brengen. De sector zat al in de problemen door de hoge voerkosten en daar is nu het Duitse dioxineschandaal overheen gekomen. "De een z’n dood is in dit geval ook de ander z’n dood", stelt de FNP.

De bond dringt er vooral op aan het Franse keurmerk VPF, waarover kort geleden afspraken zijn gemaakt, zo snel mogelijk op alle varkensvlees en daarvan gemaakte producten te vermelden. Dat moet niet alleen gelden voor bijvoorbeeld worstjes of ham maar ook voor vers varkensvlees, aldus de FNP. "De afspraken moeten nu onmiddellijk en ook voor alle producten worden uitgevoerd. Wachten tot maart, zoals we eerst hebben gesteld, is te laat. Dan zijn veel van onze collega’s al onder gegaan", aldus voorzitter Jean-Michel Serres van de FNP. De bond heeft Le Maire ook om steun van de overheid gevraagd om dat te realiseren en vooral te controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.