Home

Nieuws 218 x bekeken

Franse telers hoeven geen korting meer te accepteren

Parijs - Franse telers van groente en fruit hoeven niet langer te accepteren dat hun afnemers van hen kortingen, een vergoeding voor overtollige producten of retourzendingen of soortgelijke regelingen vergen.

‘’Met ingang van 28 januari zijn dergelijke regelingen verboden bij transacties met vers fruit en verse groente,’’ aldus het ministerie van landbouw.

Het verbod is uitgevaardigd op grond van de vorig jaar aangenomen wet op de modernisering van de landbouw. De maatregel geldt niet alleen voor de nieuwe afnamecontracten - die binnenkort in de Franse groente- en fruitsector verplicht worden - maar ook voor al lopende overeenkomsten tussen een teler en zijn afnemer. ‘’Die zullen dus aan de regeling aangepast moeten worden,’’ aldus het ministerie.

De regeling heeft betrekking op wat in Frankrijk bekend staat als de 3 R-en, rabais, remises et ristournes. ‘’Sommige telers hebben geklaagd over bepaalde praktijken waarbij de leverancier een korting moet accepteren zonder reële tegenprestatie,’’ aldus het ministerie.

De organisatie van groentetelers Légumes de France is ingenomen met de maatregel maar waarschuwt wel dat groothandelaren mogelijk ‘bepaalde commerciële samenwerkingsvormen gaan opleggen om de RRR te vervangen.’

Of registreer je om te kunnen reageren.