Home

Nieuws

Franse rundveehouders zijn ’verbijsterd’ over margerapport

Parijs – ”Wij kunnen niet anders dan verbijsterd zijn over het rapport van de prijzenwaakhond over de marges in de rundvleessector,” zegt de Franse bond van rundveehouders FNB.Zij zijn zeer verbaasd over het rapport van het Observatorium voor de prijzen en marges waarin de positie van de vleesverwerkers en winkelbedrijven min of meer wordt verdedigd.

”De slachthuizen en de grote winkeliers hebben de kans aangegrepen om met alle mogelijke alibi’s te komen om de geconstateerde prijsverhogingen uit te leggen en zo hun margewinst ten koste van de veehouders te maskeren,” stelt de FNB.

Ook de Jeunes Agriculteurs zijn verbolgen. ”De verliezen zijn niet gelijk verdeeld, mijnheer de minister,” schrijft de bond van jonge boeren aan minister Le Maire van landbouw die uit het rapport las “dat er eigenlijk alleen maar verliezers zijn”. De Jeunes Agriculteurs stellen juist “dat de veehouders die enige zijn die in hun verkoopprijzen niet de gestegen kosten konden terughalen”.

De militante Coordination rural gaat nog verder. ”Dit resultaat bevestigt dat de veehouders de paria’s van het economische systeem zijn.” Het Europees landbouwbeleid “leidt er toe dat hun prijzen volstrekt los geraakt zijn van de productiekosten.” De Coordination rurale blijft zich ook verzetten tegen het invoeren van contracten die door minister Le Maire juist als belangrijke oplossing voor de problemen worden gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.