Home

Nieuws 224 x bekeken

Franse havenstakingen bedreigen appelexport

Le Havre – Aanhoudende stakingen in de Franse havens brengen de export van appels in gevaar. Veel appels staan in containers in de havens weg te rotten. ”De problemen in de havens storten de sector in een catastrofale situatie”, aldus de federatie van Franse appel- en perentelers ANPP.

In de Franse havens wordt al weken regelmatig drie tot vier dagen gestaakt. De grote havenbond FNPD CGT protesteert daarmee opnieuw tegen de voortgaande privatisering en richt zich daarbij momenteel met name op de vervroegde pensionering. Afgelopen weekend lag het werk in de meeste Franse havens opnieuw vier dagen plat.

De ANPP maakt zich erg ongerust over de situatie. ”Het is noodzakelijk dat Franse telers in staat zijn om hun product te blijven exporteren en aan de contracten met hun afnemers te voldoen”, aldus de bond. Volgens de organisatie proberen veel Franse telers en handelaren hun appels nu via Antwerpen, Zeebrugge of Barcelona te verschepen. In deze havens wordt echter steeds meer uit Frankrijk afkomstige lading besmet verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.